Most csak annyit tettem, hogy 60 dkg gombát szereztem... csak 1 db-ot akartam, de a végén ennyi lett belőle, igaz, így ha már pénzt kellett érte adnom, azt nagyon jól megoldottam. Aszalni, szárítani persze nem minden finomságot lehet.. a gyapjas tintagomba erre alkalmatlan, és a galambgombák sem szeretik az ilyet.. bár a varashátú galambgombát én nagyon szeretem... nem bonyolódok gomba-tanba.. és nem győzöm hangsúlyozni: gombaismeret nélkül neki se kezdjen senki!!!
a gombák elvágva sem okoztak csalódást, semmi kukac nem lakja őket, ami pedig nagyon könnyen előfordul... lényeg, hogy ez csodaszép.. indulhat a szeletelés..
az aszalóba vékonyra szelve pakolom őket, de nem aprítom agyon a dolgot, mert ugye tudjuk, a gomba 90%-a jellemzően víz...és nagyon össze tudnak menni...
a szárát is aprítom, mert aromák benne is laknak. tapasztalatból tudom, korábbi gomba kísérleti aszalásból, hogy 1-2 óra a maximum- fajtától függően, hogy készen legyenek. Néha meg kell cserélni a tálcákat, alul gyorsabban szárad.
tudom, hogy nagyon finomnat főzhettem volna egy ekkora adagból, de nem tettem. Miért is? Így szárítva szinten minden gombás ételt készíthetek sima championnal - és a gyűjtött, mert azt sikerült, fekete trombitagomba és ez a gyönyörűségből keveset hozzáadva, megvadíthatom az ízeket, sokkal finomabb és gombásabb lesz tőle az étel.Pedig csak pár szeletkét áztatok hozzá, ha van időm hideg vízben, ha gyorsabban kell akkor meleg, de nem forróban.
Ez egy egyszerű praktika, érdemes annak is néha néha egy keveset költeni rá.. egész évben vannak mindenféle gombák bevizsgálva a piacokon, 10-15 dkg-val nem vágjuk agyon a pénztárcát sem, de összegyűjthetünk belőle egy évre való aszalmányt, amit persze folyamatosan használhatunk fel, és folyamatosan pótolhatjuk is. Amikor készen van, lényeg a légmentes lezárás, hogy se a nedvesség, se a molyok később ne találják meg.. ugyanis a szárított gomba a levegőből is visszaszívja a vizet. Legyünk hát ügyesek és praktikusak :)
egy újabb adag két nappal későbbről:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése