a Facebook-on van egy házias főzőcsoport... :) Ott pletyizünk elég sokat.. hát sikeresen megelőztek a vargabélessel... na jah... aki korán kel, lecsapja kezemről az aznapi elképzeléseket.. ez vasárnap volt... persze ez csak játék..:)
vargabélest vagy 10 éve csináltam utoljára...de nem tudom miért ilyen ritkán.. talán azért mert a túrós tészta egyszerűbb... de kamaszom olyan hihetetlen lelkesedéssel vetette rá magát, mintha két hete nem adtam volna neki enni......ez azért nem újdonság... mindenre így veti rá magát.. :)
3 tojás sárgáját 10 dkg cukorral , és 3 tasak vaniliás cukorral habosra kevertem.....amikor már jó habos belement a beáztatott mazsola, 3 dl tejföl, és a fél kiló áttört túró....
előkészítettem egy citromot, a héjától - reszelővel-való megfosztására.. hiába.. egyetlen étel sem lehet meg "cekc" nélkül.... szegény citrom pucérságában szégyenlősen visszaszaladt a hűtőbe...( midőn már tudja, hogy a napokban sült citromhab lesz belőle)
ami a robot-rabszolga szorgalmasan dolgozott a habbá alakításon... addig egy zacsi cérnametéltet megfőztem al dente, sós vízben.. ( Feri csak 10 dkg-t írt.. de azt a kamaszom fél fogára is kevésnek találtam)
az edényem alakja miatt, a 8 lapos réteslapból csak kettő ment bele- félbehajtva ( így meglett a 4 réteg) a vajazott jénaiba.. amikor edényt vajazok, rájövök, milyen hátrány, ha az ujjbegynél hosszabb a köröm.. de eljátszottam vele :))
az egész túrós krémet összekevertem az eddig forrón tartott cérnával.... és két favilla segítségével, szépen a szálakat szétválasztottam...
a végén belefordult finoman- nem úgy mint a vágtázó lovaskocsi a kapun- szóval csak úgy simogatón belefordult a 3 tojás fehérjéből a maradék 5 dkg cukorral vert hab.....
ugyanígy félbehajtva került rá még végül is 4 réteg réteslap, amit 5 dkg olvasztott vajjal jól , gazdagon megkenegettem... és bement a sütőbe 160 fokra.. kényelmesen sülni
teljesen habosra sült.. ropogós:) az igaz, hogy volt vagy 40 perc....de sebaj.. pont ekkor ért haza a kamaszom..... :)
így hát nagyon hűteni nem volt időm, csak egy kicsit megbontottam, hogy valahol el lehessen kezdeni enni....
:) szerettem volna szőlőlevéllel is dekorálni, de az nekem nincsen... így csak szőlőszemekkel kell beérned :)
jó étvágyat kívánok :))
10 dkg cérnametélt
3 tojás
15 dkg cukor
5 dkg vaniliás cukor
1 citrom héja
10 dkg mazsola
50 dkg túró
3 dl tejföl
6 dkg vaj ( 1 dkg kenni az edényt.. 5 dkg olvasztva)
réteslap..
1 citrom héja
10 dkg mazsola
50 dkg túró
3 dl tejföl
6 dkg vaj ( 1 dkg kenni az edényt.. 5 dkg olvasztva)
réteslap..
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése