ma fel lettek csülökileg izgatva az ízlelőbimbóim.... kiszaladtam a piacra a kedvenc hentesemhez... vettem pár szép dolgot... de arról egy külön mesét engedélyezek magamnak.... lényeg hogy oldalasra vágytam, fokhagymásan.. akkor meg miért ne keverjem kicsit a dolgokat... ha lehet fokhagymás szelet a cigánypecsenye.. akkor miért ne lehetne az, az oldalas is :)))
Az oldalasok besózva szépen a mázas tepsimbe hasaltak, és tűrték, hogy füstölt szalonnak koszorúkat fektessek rájuk... cseppet sem temetve az általa nyújtott élvezeteket.... inkább koronázom :)) egy kis szaftos libazsír, és több gerezd fokhagyma szeletelve körítette a fekvést... :) és fólia takaró alatt, szépen ment 150 fokon párolódásba... 1,5 órára... és addig feledésbe..
csodás kelbimbó jutott ma a kosaramba... amikor megláttam, már tudtam... vajba és olivában párolva-sütve.. sóval borssal ízesítve... a húsnak még volt fél óra a 150 fokon, amikor becsusszant alája, amolyan második tepsiként ,... amikor a húsról a fóliát levettem, akkor fordítottam egyet rajtuk, nem csak a popsit kell napoztatni, a hasat is fel kell emelni... persze itt más a hőfok is magasabb.. hisz pirulásnak indultunk.... légkeverés, 180 fok.... az ízes szaft az egyik felet már puhára tette, most az került felülre.. úgyhogy minden rendben lesz a következő 15 perc alatt..
amikor a húst kivettem... a fokhagyma szeleteket összeszedtem, s lám még mindig serceg a hús a tepsiben.. jó dolog a kerámia... ( persze a bőrömön tapasztaltam... ami ugye óhatatlan ha két-három szinten süt az ember)
a kész bimbai a kelnek.... szépen megropogósodtak a felső levelek, de a belseje omlós puha, mint a vaj...
a krumpli szintén egy kerámia tálban, de fóliában kapott helyet, legalul a sütőben.. vaj, bors és sót kapott.. nem sütni, csak párolni akarom.. de tudom, hogy így is elkészül, nagyjából a kelbimbóval egy időben került a sütőbe :)
a tálalás pillanata... bimbókoszorúra kerültek az oldalas szeletek.....
egy kevés fokhagyma még, és illatos szaft.. míg a krumpli megkapta a paprikás szalonna koszorút :))
szalonna korona....
csak a szépsége miatt.....
azt hiszem gusztusos.... :)
4 személyre:
kb. 1 kg oldalas
4-5 gerezd fokhagyma , só, 4 db 1 cm vastag kenyérszalonna szelet (20 dkg)
4-5 ek. libazsír
0,5 kg kelbimbó
5 dkg vaj
3 ek oliva olaj
só, bors
4 nagyobb szem krumpli
5 dkg vaj
só, bors
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése