Mottó

Üdvözöllek a konyhámban :D Én nem csinálom Nálad jobban! Én , így csinálom!Ha tetszik oszd meg barátaiddal!
Welcome in my virtual kitchen. If you like , share it, and invite your friends too :) :)

2012. szeptember 27., csütörtök

Kemencés leves..:) vagy csorba...(naná, hogy tekertem rajta)

féltett kerámia fazekam ma álmosan rám tátogott... így hát gondoltam egyet, miért ne állna be a sorba.. és villanna meg működés közben... na de mi legyen benne.. két személyre... :) "egytál" étel helyett "egyfazékra" esett a választás.. igaz nem annyira szépen darabolva, de szerintem így is szabad.... :DDD 
nem vagyok húslevesfan.. de a jó leveskéket komálom.. :))


És mivel imádok a nyelvvel játszani.. tessék is egy kis csorba-ológia- vagy csorbológia.. ahogy jobban tetszik ...
Erdélyi Csorbalevesek

"No ez is fura, hogy ünnepi és hétköznapi leveseinkké váltak Erdélyország ízeként ezek a jellegzetesen román levesek, de ahogy Kövi Pál is írta, Erdély konyhája attól olyan fantasztikus, hogy az ott élő népek legjobb ízei álltak össze egy fantasztikus erdélyi konyhává. "


Egy halom zöldség... s némi zöld fűszer.. csendélete..

amit én beletettem :


10 cm póré vagy egy vöröshagyma,

1 gerezd fokhagyma
2 fehér, 1 nagy sárgarépa,

egy marék zöldborsó

1 marék zöldbab
1 negyed karalábé
1 negyed kicsi zeller
1 nagyobb krumpli
1 fél paprika,
(meg ami zöldséget találsz még otthon ) 
Zellerzöld, 1 kevés tárkony, bors, só ( nálam még játszott a házi vegeta)

Gombóc: 25 dkg darált sertéshús ( nálam tarja)

1 dl rizs
1 kis csokor petrezselyem
só, bors



tálaláskor 1 dl tejszín, vágott petrezselyem...

 vöröshagyma helyett pórét használtam... bevágtam hosszában félbe, s még félbe.. így amikor karikára szeltem a karikák szépen hullottak negyedekbe, anélkül, hogy szétesett volna a "köteg"....

 a cserépfazekaim egyike eddig várt sorára, hogy a nyár múltával előlépjen... alulra került a hagyma, rá a fokhagyma bevágva mint a kovászos uborkát.. nem esszük meg főve, de az íze az kell bele, s azt szeretjük is... aztán jönnek a színek sorban... szépen sorban... az elején egy kis trikolor... zellerzöld egyben, tárkony apróra tépve... a gyökér , répa karikára...
 apróra vágott zöldbab, borsó, karalábé következett a sorban.. egy kis zellergumó még beugrik középre...
 só, és fekete bors ( egyben is, frissen darálva is) belekerül... persze ezzel még messze nincs vége.. ám az idő nekünk dolgozik :)) felöntöm vízzel.. 

 és megy be a hideg kemencébe... a fazékkal együtt melegszik majd fel.. teljesen maximumra.... de csak amíg felrorr.. utána visszavesszük a hevét a kemencének.... úgy 130 fokra.... :) 1 óra múlva a többire visszatérünk :)) mert ha csak ennyi lenne... csak egy egyszerű zöldségleves lenne .... :D
 amíg odabent a mesterséges tűzben fő a leveske.. addig 25 dkg darált húst összekeverek 1 dl nyers rizzsel, házi vegetával , sóval, borssal, egy csipet titokkal, aprított petrezselyemmel.... és egy egész tojással.. jól kikavarom, mert az elején úgy fogod látni, mintha fojna.. de keverd, kavard, vagy ha akarod gyúrjad.. egyszer csak gyönyörűen megváltozik az állaga és érzed, hogy gombócolhatóan össz
eragad.. .. itt van egy másik csavarás.. "hivatalból főtt rizs kéne bele.. de én úgy semmilyen gombócot nem szeretek, mert ízét veszti a rizs, ha nem az étel levét issza magába... emiatt nem teljesen puha a zöldség, amikor beleteszem, csak majdnem.. mert 20 percet még hagyom forrrni.. aztán zárom csak el.. ha főtt rizst használsz.. akkor az 1 dl rizst főzd meg előtte, és úgy tedd a húshoz... de akkor tedd a levesbe, ha az már teljesen kész lett.. és ha feljön a tetejére.. kész vagy. :))

 szóval összeállt a húsos massza... hagytam még egy keveset egymásba ragadni a rizst, a fűszereket meg a húst.. csak aztán formáltam gombócokat..
kicsik, aprók.. de nem akarom órákig főzni, no meg a kanálon is el kell neki férni.. ugye, ugye Kalán néni???? :)) 
 szám szerint 7*4 lett :)) csak megosztozunk rajta.. azaz nekem is jut majd 1-2 hogy megkóstoljam :))
 belegurultak a forró leveskébe....
 egyenként szépen sorban.. az ujjam hegyére igyekeztem vigyázni.. mert a cserépben még mindig forr a leves..
 mire az utolsó is belekerül.. az első már ki is fehéredett.. és megkeverhettem...aztán visszadugtam a hevülésbe:) még 20 perc ( mire leírtam mindent már csak 10 maradt).. elzárom.. és várok, hogy csendesen lassan ehetőre hűljön..........
 még egy fél óra.. aztán elzárom...és megevésig bent marad a "vinnyalos-kemencében" :))
 még közvetlen tálalás előtt :)
 egyik zöldség sem nyomja el a másik ízét... :) és a hús sem dominál.. de minden benne van... :) az a kicsinyke tárkony is megmutatkozik.. :D jelentem.. hibátlan :))
 nos.. kérsz egy kanálkával? :)) :)
 Készen kitálalva.... egy kevés tejszínt kapott a leveseke:)) és még egy kis petrezselymet :))

Jó étvágyakat kívánok !! :)

annyit még megjegyzek.. este .. közel az éjfélhez.. még meleg volt a leves a cserépben.. a "kemencében".. amikor még egy keveset belekóstoltam :))




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése