Mottó

Üdvözöllek a konyhámban :D Én nem csinálom Nálad jobban! Én , így csinálom!Ha tetszik oszd meg barátaiddal!
Welcome in my virtual kitchen. If you like , share it, and invite your friends too :) :)

2012. szeptember 14., péntek

Svéd péksütemények és szendvicsek :) recepttel :))

Svédországról elsőre mindenkinek a vörös áfonya, és az IKEA jut eszébe, meg a hó, meg a síelők, téli sportok, ABBA, Björn (Rune) Borg teniszező... legkevésbé a pékáru amire gondolunk.. hát egy kis ízelítő a svéd asztalokról :)) Köszönet Évának, aki fordította és elküldte nekem :) 

 Lapos szendvicskenyér
ca 20 darab
2 dl zabpehely
5 dl tej
50 gram élesztö
2 ek méz
1 tojás sárgája
1 kk só
11 dl finom liszt (600 gram)
100 gram puha vaj

Keverd össze a zabpelyhet a tejjel és hagyd állni 5 percig. Keverd össze megint és melegítsd 37 fokra. Öntsd át egy tálba, morzsold bele az élesztöt és akevergesd amig az élesztö elolvad. add hozzá a sót, a tojás sárgáját és a mézet. Keverd össze és add hozzá a liszt nagy részét. Dagaszd, géppel vagy kézzel amig a tészta rugalmas lesz. Darabold rá a vajat és dolgozd bele. A tésztának kicsit ragacsosnak kell lenni. Szórd meg a tetejét a maradék liszttel, takard le és keleszt langyos helyen 45 percig.
Kapcsold a sütöt 250 fokra.

Borítsd ki a tésztát lisztezett deszkára és oszd el 20 részre. Csinálj ba részekböl zsömléket és rakd öket ritkán egy zsírpapírral letakart tepsibe. Keleszd 5 percig. Lapítd el a zsömléket jó tenyérnyi nagyságúra és szurkáld meg öket villával. Takard le és hagyd kelni 20 percet, utána süsd 8 percig. Rácson hütsd ki.

§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

 Lusta zsömle
10 - 12 darab
25 gram élesztö
5 dl hideg víz
1 ek méz
1 ek olívaolaj
2 kk só
12 dl finom rozsliszt

keverd össze az élesztöt a vizzel és add hozzáa mézet, az olajat, a sót és a lisztet. Keverd össze, takard le és hagyd kelni a jégszekrényben egy éjszaka.
Kapcsold a sütöt 225 fokra
Vedd elö a tesztát, öntsd ki egy lisztezett deszkára, de ne gyúrd össze. Lisztezd be a tetejét és darabold fel. Rakd egy zsírpapirral letakart tepsire és süsd 20 percig.

§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§


 Mazsolás rozszsömle


ca 15 darab
3 dl mazsola
50 gram élesztö
50 gram vaj
5 dl hideg tej
11 dl búzaliszt, ca 400 gram
3½ dl durván örölt rozsliszt, ca 180 gram
½ dl szirup
1 ek só

Rakd a mazsolát meleg vízbe 20 percig. Olvaszd fel a vajat. Morzsáld bele az élesztöt egy tálba és keverd el a tejjel. Add hozzá a többi hozzávalót a mazsolán kivül. Gyúrd össze a tésztát, robotgépben kb. 5 percig, kézzel 10 percig. Öntsd le a vizet a mazsolárol, nyomkodd ki egy kicsit és add a tésztához. Gyurd bele egyenletesen. Rakd a tésztát egy lisztezett aljú tálba, takard le folpakkal és keleszd langyos helyen 1½ óra hosszáig.

Kapcsold a sütöt 250 fokra.

Nyújtsd ki a tésztát 1 cm vastagságúra, szord meg liszttel és szaggasd ki vagy darabold fel ca 15 részre. Rakd a zsömléket egy zsírpapirral letakart tepsire, takard le konyharuhával és keleszd még 30 percig. Süsd öket 10 - 15 percig.

§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

 Uzsonnaszendvics füszeres sült krumplival és citromos fasirttal
400 gram darált hús
2 fokhagymagerezd
1½ kk só
1 csipet örölt bors
4 kk frissen darabolt rozmarin
2 citrom reszelt héja
1 ek olaj a sütéshez

A krumplihoz :
300 gram krumpli
2 ek frissen aprított oregánó, kakukkfü, tárkony és rozmarin vegyesen
1 kk só
2 csipet frissen örölt fekete bors
1½ ek olaj a sütéshez

Többi hozzávaló :
4 kisméretü botkenyér
1½ dl natúr krémsajt
1 lila hagyma
50 gram salátacsíra
8 kakukkfüág
1 csipet örölt bors

Kapcsold a sütöt 225 fokra

Hámozd meg a krumplikat és vágd fel ½ cm vastag szeletekre. Keverd össze az 1½ ek olajat a sóval és a füszerekkel, majd forgasd össze a krumplival. Rakd egy tepsibe és süsd 20 percig, vagy amig a krumpli megpuhul és pirosra sül. Ha kész szedd ki és itasd le az olajat egy papírtörlövel.

Hámozd meg és aprózd fel a fokhagymát. Keverd össze a darált húst a fokhagymával, a sóval, a borssal, a rozmarinnal és a 2 citrom reszelt héjjával. Csinálj belöle 16 kisméretü fasirtot. Süsd a fasirtokat 3 - 4 percig oldalankint, amig átsülnek és színt kapnak.

Vágd fel hosszában a kenyereket és kend meg az alsó feleket krémsajttal. Hámozd meg a lila hagymát és szeleteld vékonyra. Oszd el a hagymaszleteket, a a salátacsírát és a kakukkfüágakat a sajt tetején.

Rakd rájuk elöbb a krumplit, azután a fasirtokat. Szórd meg egy csipet borssal és rakd rá a kenyerek tetejét. Nyomd össze kicsit vigyázva.

§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

Szendvics reggelire rántottával

4 vastagabb szelet kenyér
2 paradicsom
100 gram gépsonka
½ cs snidling, apróra vágva
napraforgócsíra vagy salátalevelek
A rántottához :
4 tojás 2 ek tej
2 csipet só
1 csipet örölt fehér bors
2 kk vaj

Verd fel a tojásokat a tejjel, a sóval és a borssal.
Olvaszd fel a vajat takarékon, öntsd bele a tojást és vigyázva kavargatva süsd amig krémszerü lesz. Ragd át egy tányérra és hagyd langyosra hülni.

Pirítsd meg a kenyérszeleteket, szeleteld fel a paradicsomot. Rakj 5 - 6 szál naprafogócsírát, sonkát es paradicsomszeleteket a kenyérszeletekre. Oszd el a tetejükön a tojást és szord meg snidlinggel.

§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

 Szendvics lazacos omlettel 

4 tojás
4 ek víz
4 ek füstölt lazac
4 ek felaprózott snidling
1 ek vaj
4 zsömle
6 felszeletelt paradicsom
salátalevelek
só, bors

Keverd össze a tojást a vízzel, a lazaccal és a snidlinggel. Süss 4 kicsi omlettet a vajban és hagyd kihülni. Vágd ketté a kenyeret, hajtsd össze az omletteket és rakj egyet - egyet minden zsömlébe. A salátát és a paradicsomot oszd el az omlett alatt és felett.

§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

 Emeletes szendvics

½ szál póréhagyma
600 gram friss gomba
4 paradicsom, szeletelve
1 cs bacon
1 ek vaj
2 dl crème fraiche
2 csipet örölt bors
2 dl reszelt sajt
12 darab kenyér

Házi crème fraiche (házi krémfress )

A fél liter tejszínt felmelegítjük kézlangyosra, negyven foknál nem melegebbre. Aztán hozzákeverünk 3 evőkanál írót/kultúrát. (Ha nincs kultúra, jó a joghurt is.) Lefedjük és elől hagyjuk, hogy lassan hűljön ki. Hat-nyolc óra elteltével hűtőbe tesszük. Kereken egy nap múlva készen van a krémfress.

Kapcsold a sütöt 225 folra

Tisztítsd meg és aprózd fel a gombát és a póréhagymát. Darabold fel a bacont. Olvaszd fel a vajat egy serpenyöben és süsd meg benne a hagymát, a gombát és a bacont egészen addig amig a gomba leve el fö. Öntsd egy tálba, borsozd és keverd bele a crème fraichet

Rakj 4 kenyeret egy zsírpapirral letakart tepsibe. Halmozd rá a töltelék felét, azután újra kenyér, újra töltelék. Legfelülre kenyér kerül. Oszd el a kenyerek tetején a paradicsomszeleteket, szórd meg böven sajttal és süsd a sütöben 10 percig vagy ameddig a sajt elolvad és színt kap. Vágd ketté a kenyereket és kínáld valamilyen salátával.

Ha a lapos szendvicskenyeret nagyobbra csinálod, megfelel ennek a szendvicsnek.

§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

 Tonhalas szendvics
1 lila hagyma
4 keményre fött tojás
3 doboz olajos tonhal, lecsurgatva (á 200 gram)
1 cs felaprított zöldség zöldje
½ dl majonéz
2 csipet só
1 csipet örölt bors
4 zsömle

Pucold meg a hagymát és vágd apróra. Ha erös, forrázd le és hagyd lecsöpögni. Hámozd meg a tojást és darabold fel. Szürd le az olajat a tonhalról. Keverd össze a hagymát a tonhallal, a zöldség zöldjével, a majonézzel, a sóval és a borssal.

§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§




Gyors gyümölcsös vekni


4 dl liszt
1 dl zabpehely
2 kk szódabikarbóna
1 kk só
1 dl napraforgómag
2 dl vegyes aszalt gyümölcs + mazsola
2 ek méz
2 ek étolaj
4 dl joghurt

Kapcsold a sütöt 200 fokra

Kenj ki egy hosszúkás 1½ literes formát. Keverd össze a száraz hozzávalókat. Ha szalt almát és barackot használsz, darabold fel. Keverd bele a többi hozzávalót amig egy kicsit összeáll. Kanalazd bele a tésztát a formába és egyengesd el a tetejét. S¨sd a sütö alsó részén 50 - 60 percig. Ha megsült, boríts ki a formábol és hagyd kihülni egy konyharuhába göngyölve. Vajjal és sajttal nagyon finom !

§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése