szóval.. nálam ezért nem meglepő.. hogy bár tepertősön gondolkodtam, de hagymás lett belőle...
reggel belém csapott egy villám.. pedig vihar sem volt.. töpörtyűs pogácsa...de aztán gondoltam egyet.. míg a hozzávalókat szedegettem össze.... a hagymás.. az nagyon finom.. így gyorsan előkaptam a hagymás kosarat.. ez lett belőle... ;-) és rájöttem milyen régen nem sütöttem ilyesmi pogácsát....
pont ugyanúgy készül a tészta, mintha tepertős pogácsát csinálnék... a receptet itt megtalálod.. klikk a linkre.. és lapozz jobbra.. szépen sorban le van minden írva... link a végén :))
hála istennek nyertem másfél órát.. van időm szépen felvágni 3 hagymát...
egy jóóóóó púpos kanál zsírban landoltak....semmit ne tegyél rá, se sót, se mást.. csak a jó tepertőmorzsás zsír.. meg a hagyma.. jók leszek ők ketten... semmi aggodalom..
és egyúttal, mint disznóöléskor só nélkül édesre párolódtak... amikor készen lett kapott fekete borsot... egy kanálkányit kihagytam a pogácsából, azt jutalomból édes-borsosan kenyérrel megettem.. ( nem tehetek róla imádom....)
24 perc volt még hátra, amikor a tál még csak félig volt.... de mire csippantott az óta ( a teljes program másfél).. addigra megint megnyalta a tészta alaposan az üveget... na persze hogy felül... látszik mekkora buborékok keletkeztek benne...
kiborítva látszik az állaga.. lágy, de mégis formatartó.... a zsírtól jól lehet vele dolgozni, nem kell lisztezni... dolgozz vele nyugodtan :)
rákentem a hagymás zsírt, és feltekertem, mindig ahogy szoktam.... amióta eszemet tudom így csinálom...
meg azt is hogy tekerés után 3-ba hajtom, és innentől kezdem el finoman nyújtani.. a levegőt lassan "kergetem"... jót mosolygok.. a tésztában kergetett levegőnek olyan a hangja.. mint amikor a belet a hasmars kergeti ( már bocsi).. szinte kluttyog, tekereg... arra vigyázok, hogy ne hajtsam ki belőle egészen...:) finoman nyújtom levegőstől ide meg oda:)
egy egész tojással megkenem, a tetejét vékonyan megvagdosom... mostanában a konyhám része lett egy sniccernek csúfolt, vagy becézett szike... könnyű vele dolgozni, éles mint a beretva.. és könnyebb, mint késsel bevágást ejteni..
a békebeli szaggató.. még nagyi konyhájából....
átugráltak a szilikonról a hagymás-zsíros pogácsákok.... szép szorosan ( bár van aki máshogy gondolja).. de inkább felfelé nőjenek, mintsem összeboruljanak, mint korcsma előtt azok a bizonyos kerékpárok....
amikor mindennek a végére értem, a maradékot össze"sepertem" úgy ahogy volt egy kicsit gyurmákoltam rajta.. máskor még "vége-csúnya" pogácsákat szaggattam volna, de most csináltam egy egészen nagy labdát...
aztán szépen tenyérrel pogácsa vastagságra nyújtottam... és egyben egy lepénynek sütöm meg.... hogy holnap kettőbe vágjam.. és ebből legyen a fiam uzsonnája... (rövid nap lesz.. a vacsorát is tudom.. tetszeni fog neki.. már most érzem..)
lám- lám.. tartják szépen egymást... na persze egyik másik kalapot emelt... van amelyik egy kicsit félre is csapta...
ezt a látványt.. és a keletkező s kiszivárgó illatot imádom.... nemhiába a sós keltek, a gyengéim.... vagyis ezek is...
az első adag el is készült.. még hamarjában meg is mutatom.. mire leírom ezt a sok betűt lekopogom, biztos megeszek vagy 3-at..... s mivel elég gyorsan tudok gépelni... öööööö.... lehet hogy lassabban kéne pogácsát ennem? :)))
szépek.. levelesek.. na ezért használom ezt a receptet :)
régi fajta pogácsa.. egy régi fajta tálban...
közelebb hoztam a fényhez.. hátha arra jönnek a többiek is.... ÓÓÓÓÓÓ, nem Rátok drága, falánk Vendégeimre.. hanem a pogácsákra gondoltam.. bár az illat így gyorsabban árad ki az ablakon.... majd mondja megint a kamaszom.. anya a sarkon éreztem, hogy megint valamit varázsoltál........
ha eddig nem gondoltál volna rá.. most kérdem.. kérsz-e? :)))
Hozzávalók, és a tészta receptje itt:
vagy ha nincs kedved tovább olvasni:
50 dkg liszt
50 dkg liszt
1,5 dl langyos tej
kis cukor
kis cukor
3 dkg élesztő
2 nagy kanál zsír
1 tojás
2 kk. só
1 kis doboz tejföl ( most joghurt volt benne)
a kenéshez 1 nagy kanál zsírban só nélkül dinsztelt 3 közepes, apróra vágott hagyma, feketebors
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése