tegnap trehány voltam, a kamaszom elvitte reggel az utolsó kenyérmorzsát is. sütni kell... és valamiért, már ne kérdezd... az eszembe a focaccia ugrott... mert ugye nekem már akkor meg kellett szereznem a receptet.. Rómából nem jöhettem úgy haza..... és annyira egyszerű.. hogy még dagasztani sem kell... reggelire, vendégváró szendvicsfalatokhoz is kiváló alap... végy fél kiló lisztet, tegyél bele 2 ek olívaolajat, 1 kiskanál sót, és morzsolj bele 2 dkg élesztőt... majd öntsd nyakon az egészet 4 dl meleg vízzel.... ennyi , és nem több.. . :)
egy fakanállal galuska tésztára keverd :) nem sértődik meg a tészta akár jobbra vagy balra kevered.. de nem kell hólyagosra kiverned... azt a játékot most nem csináljuk... csak lazán, pár mozdulattal, állítsd össze a tésztát...
fogd a tepsit, nem kell sem muflon, sem teflon csoda... olajozhatod, de én most zsírral kentem...
fogod a tésztát, beleöntöd a tepsibe, és hogy nőiesen fogalmazzak, nem xarozol.... beolajozod a kezed, és tenyérrel ellapogatod, akkorára amekkora a tepsi. ne lepődj meg, most még vékony!.... na és most felejtsd el bő fél órára.... :)
én kimentem lerendeztem a cinkékek.. és közben gyöngyszemekre akadtam, az ágak végén.... meg elintéztem még pár fontos dolgom...
aztán visszatértem a konyhába, összekevertem 2 ek olíva olajat és 2 ek vizet, meg egy kevés durva tengeri sót....
olajba mártott ujjacskámmal ( jaj, csúszik a gép a másik kezemben).. a tepsi aljáig böködtem a tésztát... ne bánj a bökéssel túl finoman, ki-ki pukkasztod a kelő tésztát, különben nem lesz benne lyuk....
na valahogy így nézzen ki.....
meglocsolod az olajos, vizes, sós keverékkel, és bedugod a 180 fokra előmelegített sütőbe :)
néhány perc múlva így mosolyog vissza rád a sütőből....
~30 perc és piros ropogósra sül :) nem kell spriccelni, lefedni.... semmi macera :)
imádom.. az illatát is neked adnám, hogy érezd.... igen.. igen, ilyet akartam!!!
lyuktól, lyukig szalad a kenyeres repedés....
megvágva, megtörve....
látod milyen likacsos???
és a kóstoló!!!
harapnál belőle? ....
jó étvágyat :)
Hozzávalók:
50 dkg liszt ( én BL 55-öt használok)
50 dkg liszt ( én BL 55-öt használok)
4 dl kéz meleg víz
2 evőkanál olíva olaj
2 dkg friss élesztő
1 teáskanál só
meglocsolni:
2 evőkanál víz
2 evőkanál olívaolaj
egy kevés tengeri só
Mikor nyit a pizzeriád? Helyfoglalásom már most beírhatod.
VálaszTörlésJegyezve :) :) ma is sütnöm kell, amíg az új fajta beérik... Panda kérte, nagyon bejött neki IS :)
Törlés