Gabi volt olyan kedves, kölcsönadott egy aszalógépet.. kereste jó darabig.. hálám ezért.. ha beválik, akkor lesz saját is ;*) az aszalt szilva a gyengém.. de kipróbálom, hogy tudok e csinálni mazsolát is.. és akkor az isten sem ment meg, hogy beszerezzek egy gépet ;-)))
csak pakolom a tálcákat, finom szilvával.. volt 3 kilóm tegnapról.. hát nem nyers fogyasztásra, hanem aszalóba jutott... ;-) szerintem ez a sors volt előre megírva.. nem nekem, hanem a szilva számára....
3 kiló szilva csak 4 tálcányit adott.. a rossz idő miatt beköltözött a napon aszalt paradicsom.. és a fele, beugrott az 5. tálcára.. totál üzemmód, legyen kihasználva.. :) :))
és legalább megmutatom, milyen az új adag szárított paradicsom, 48 órát töltve a kinti hőségben... (2 napnyi napot+ egy éjszakát kint a teraszon)
Kíváncsi leszek az eredményre.. teli tálcákkal, meglátjuk milyen lesz ;-))
lefekvés előtt még egy pillantás.... valami történik...
a másnap, egy más nap...... aszalt szilva virágok ;-)
8 óra elteltével érdemes átnézni a tálcákat.. és az elkészült darabokat kiszedni, hiszen a szilvák között is akadnak kisebbek- nagyobbak,esetleg levesesebbek.. nem egyforma ütemben aszalódnak ;-) no meg persze össze is mennek- így egy tálcával kevesebb van már.. a kóstolgatáson túl ( nem bírtam ellenállni..) ennyi már meg is marad.... izé.... remélem, hogy megmarad.... legalább estig :D :D :D
pár szem epret is elmentenék így télire, kitörpöltem valamit- bár bejönne- a répák naná hogy a házi vegetához ..... nagyon tetszik... :)
a paradicsomok is adtak egy kis helyet, és kíváncsi vagyok - így két szeletke sárgadinnyét is "beáldoztam" .. na majd meglátjuk ... :D
a citromos álom.. a citrom héját zöldséghámozóval levágtam, a felesleges keserű fehér belső réteket pedig kis késsel a citromról lefejtettem. fél centis karikákra vágtam, egy igen megélezett késsel, hogy ne nyaszatolás és facsarás legyen a vagdalkozás. Egy barackot 12 felé szeltem, folyamatosan felezve, harmadolva a keletkezett cikkeket... óóóóóóóóóóó, hogy egy darab hiányzik, ha számolod.... hümm,hümm... azt hiszem megettem, vagy csak a gyomromba költözött... mondta volna Micimackó ;-)
na jó.. és egy kicsit játszottam :)
nem állt rendelkezésemre használati útmutató. Minden tapasztalat valóban a gép kipróbálása során keletkezett. Illetve a facebookon a Gyomro-sokk oldalán kapott kommentekből ( a cukorszirupos változatra)
- elöljáróban, én az aszaláshoz semmit nem áztattam előtte cukorszirupban!Minden gyümölcsben annyi cukor van, amennyi a gyümölcsbe beleérett. Nem azért mert olyan nagyon egészséges szeretnék lenni ( bele lehetne magyarázni), hanem mert így szeretem a gyümölcsöket. DE! ki fogom próbálni a fahéjas gyümölcscukorral ( egy tálkányi gyümölcscukorba elkevert 1 mk. őrölt fahéj) megszórt változatot is.
- a tálcákról a készterméket folyamatosan ki lehet venni . ez persze nem azt jelenti hogy félóránként nézegetjük. Kb. 2 óránként elegendő ránézni. Ha éjszakára hagyjuk a gépet dolgozni, akkor a hosszú száradási időt igénylő gyümölcsöket tegyük be- egyébként a kész dolgoknak semmi baja nem lesz benne
- a tálcák két állásúak, azaz lehet benne élire állított szeletekkel is dolgozni, úgy hogy nem érnek össze a tálcák, nem érnek hozzá, a gyümölcsökhöz. ebben az esetben a legalsó tálca fog a legintenzívebben dolgozni, a legfelső lassabban. a légkeverés a tálcák peremén erősebb- ezért a nagyobb, vagy vastagabb szeleteket érdemes a szélekre tenni. Ha laposabbak a szeletek, akkor a tálcák közötti rést - a tálca elforgatásával csökkenthetjük.
- vannak gyümölcsök amelyek karamelles színt kapnak- hiszen a kb. 50 fokos levegő megdolgoztatja. Ilyen a sárgadinnye, egy kicsit a barack is. De ettől nem kell megijedni, az ízük hihetetlenül finom.
- a szilvának- bár felezett szilvával dolgoztam, és folyamatosan szedtem ki a kész darabokat, gyakorlatilag kellett a majd 24 óra.
- meggynek is hosszabb idő kell, hiszen több benne a folyadék. én a magozva, és amennyire lehet nyitott szemekkel dolgoznék.
- a citromszeletek kb. 8 óra alatt aszalódtak le
- a barackszeleteknek 4-5 óra kellett
- a sárgadinnye kb 6 óra alatt készült el
- az eper szintén vagy 6 órányit száradt- hozzáteszem, hogy a kis teraszomról- balkonládában nevelt eperről beszélünk, ami sosem lett földes ( csüngőeper), így nem kellett megmosni. a szemeket egészben tettem be az aszalóba, és kopogó gyöngyöcskéket szedtem ki belőle
- a gomba 2 óra alatt tökéletesen megaszalódott (csiperke), az erdei gombáknak ennél egy órányival több kell
- a szőlőből mazsolakészítésről később tudok írni- az még próbára vár
- a körte kb. 4 óra alatt lett olyan, amilyennek szeretném
- az alma vékony szeletei 2 óra alatt tökéletes almachipset adtak
- a friss paradicsom apró szemeket válasszunk negyedekbe vágva (lehetőleg kevésbé leveses fajtát: datolyaparadicsom, vagy lucullus fajták) 8 óra alatt teljesen megaszalódnak, amiknek a tűző napon 3 napra van szükségük ehhez az eredményhez
- répák kb 2-3 óra alatt tökéletesen leszáradnak. Bár én csak egy adagot aszaltam le- a többi a napon száradt folyamatosan a nyár során, de a házi vegetához tökéletes adalékot adott.
- Zöld fűszerek: 1-2 óra alatt tökéletesen lemorzsolhatóra száradnak, színvesztés nélkül
- az ehető virágok is hasonlóan leszáríthatóak. Színűkből azonban veszítenek, így azokat, ha a színükre szükség van, inkább tasakban, vagy jégkockában fagyasszuk le.
Télen majd jön a banán, narancs, kiwi, ananász... meg a többiek...
egyelőre ennyi: de igyekszem folyamatosan bővíteni a tapasztalatokat. Neked vannak jó tippjeid, praktikáid az aszalógép folyamatos kihasználására?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése