ha már spenót az elmaradhatatlan fokhagyma... két gerezd apritva, egy pedig átnyomva...
néhány kanálnyi oliván ( vagy más általad kedvelt zsiradékon) futtasd meg a spenótot...add hozzá a fokhagymát, egy kevés sót és borsot.. és egy picikét pároljad.. tovább kéne, ha friss lenne.. de most ez van.. ezt szeretjük.. amikor megvan, egy kávéskanál lisztet keverj bele 2 dl főzőtejszínbe, és add hozzá a spenóthopz.. majdnem olyan lesz mint ha főzeléknek főznéd...
amikor sűrű a mártás, add a MAJDNEM al dente tésztát !! csak egy kicsivel szűrd le korábban, a félkészre főtt még nem jó, mert a lényege, hogy a forró tészta a spenótos tejszínből szívja az utolsó gondolatát magába...
én a bajor tésztát választottam, amit ha májat (pl. hagymásan vagy resztelve ) csinálok, mindig ezt adom hozzá.. valahogy összenőttek ők így az érzékszerveimben....a tűzről levéve, csak forgasd össze, és letakarva várja ki, míg a májak elkészülnek.. az pedig csak 5 perc----
a forró szaftos zsíromból két kanálnyit hevítettem, mentek bele a májat, és a fröcsi-gátlóval leterítettem, így kap levegőt, nem fedő alatt, de maszatolás nélkül megsül.... igaz előtte ferdére állított deszkán, a májakat lecsurgattam.. én nem szeretem törölgetni, utána a papírtörlőt a fogaim közül kiszedni..
kb 3 perc és lehet fordítani, de ilyenkor már csak egy percet kapnak.. a máj majd addig is sül a serpenyőben a zsírban, a tűzről levéve.., míg a tésztát kitálalom, és túl gyorsan képes keményre sülni, pedig épp azaz a pillanat kell, amikor a máj átsült, mégis remegősen krémes, és szinte édes...
a tészta tetején landoltak tehát forrón.. itt kaptak frissen őrölt borsot.. no meg sót.. amit eddig nem láttak.. de hát a menyasszonyra is a legvégén adják rá a fátylat...
lehet csipegetni.. szívesen látlak...
kellemes, sima, könnyű, mégis laktató.. de nem fogunk tőle sárkányost álmodni :)
Isten tartsa meg jó szokásunkat, kívánok Hát Neked is Jó étvágyakat :)
a spenótos tésztám fellépése jó alapnak bizonyul...
hozzávalók 2 személyre:
30 dkg félkész bajor tészta vagy 15-20 dkg száraz tészta (penne, tördelt spagetti vagy makaróni, esetleg széles-metélt)
25 dkg fagyasztott vagy 40 dkg friss tisztított spenót
25 dkg fagyasztott vagy 40 dkg friss tisztított spenót
3 gerezd fokhagyma
2 ek olivaolaj
2 dl tejszín
1 kávéskanál liszt
só, bors
0,5 kg csirkemáj
2-3 púpos evőkanál zsír
ha megsült só, és frissen őrölt bors
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése