Nos a jó múltkor kitettem a Facebook oldalamon egy háj nélküli hájas tésztát.... mondtam paradoxon...
itt az ötlet :
vagy a neten közvetlenül:
..... na szóval itt kiderült, hogy egy édes nagymamás mese közben ... lám más is szeret "életmesélni".. ez a szicíliai szegények croissant-ja recept. És a nagymama pikk-pakk összerakta... bár olasz tudásom csekély... kihámoztam, hogy kinevették azt aki mascarponéval csinálja, mert az túl zsíros... paff!!!! , meg az is kiderült, hogy olaj volt aranyárban, de tej, túró, sajt, azért akad a házak körül... egyre inkább érdekelt a dolog.. mígnem elhangzott a kulcsszó RICOTTA!!!! ... a ricotta nem túró, csak hasonló- no persze, azt mondja a fáma, hogy amibe ricotta kell meg se próbáld túróval, mert halálra van ítélve... HÜMM!- na ezzel azért vitatkoznék... de erről majd a képek alatt... no szóval olvasom tovább. PHILADELPHIA sajtkrémet használtak hozzá... az amolyan vajkrém-sajtkrém keverék.. de a régi receptben, felhívják a figyelmet az arányokra 1/3-1/3 ... megnéztem, ami már továbbment abban már vajspórolós verzió van.. de attól még kéne neki működni... na szóval, olvasom, olvasom.. látom, hogy ez a drága nagyi, csak egyszer hűtött, de hajtogatott.... elhatároztam hát, hogy többféle dolgot kipróbálok... most már tudom mi a győztes íz, és hajtogatási mód!!! és akkor össze lehet hozni az eredetit :) :) az a pille levelest... NAGYON sok a kép, mert mindet végigkövettem, légy te is türelmes, ha kíváncsi vagy a tesztelési eredményre :)
Utóirat: nem nagyon fogok a jövőben tesztelni :) ez nem normális dolog, én állítom :)
1/
íme a 3 tésztaalany- kikészítve, kimérve :)
10 dkg liszt
10 dkg hozzávaló (túró, sajtkrém, és a keverék)
10 dkg vaj
1-1 kk só
2/
nagyon rendes kislány voltam, én sem akartam összekeverni. nem kaptam philadelphiát, hát improvizáltam, és a ricotta-hoz legközelebb álló kombinációt levertem 5 dkg natúr vajkrém, 5 dkg friss túró keverékből. TUDOM, hogy ez messze van a ricotta-tól, de bocsánatos bűn, hogy nem jártam be miatta a fél világot. Ha kapsz ricottat, javaslom próbáld ki vele., de ne szaladjunk előre... na de lényeg a lényeg: összeállítottam a tésztát, konyha meleg vajjal, csak úgy nagyjából.
3/
ez a túrós változat.. semmi "nájlon" zacskó... be vele a hűtőbe...
4/
a sajtkrémes tészta, ez lett alapból a legsimább, pedig ez sem kapott több dagasztást...... most jön a fél óra szünet... :) tik-tak, tik-tak...
5/
elővettem az első tésztát a fele vajkrém- fele túró változat, ezt is 3 részre osztottam, hogy a hajtogatást kipróbáljam.... itt már fogtam a fejem, de hüle vagy Katalin, mire nem adtad a fejed... :D :D
6/
az olasz mesében olvastam, hogy a tészta ragad, nagyanyó bőven lisztezett, tehát én is azt csináltam. jól megliszteztem, és hajtogattam.
7/
aztán hűtés nélkül még egyszer.. mert rájöttem a kemény tésztába nehéz belevarázsolni a levegőt...
8/
a végén az utolsó hajtogatás, kinyújtottam fél cm vastagra ( előre mondom, minden tésztát fél cm vastagra nyújtottam)
9/
megkentem vajjal, kapott szezámmagot... úgy pakoltam, hogy a tepsibe se keverjem össze!
10/
a második változat- a biztonsági, olvasztott vajas kenéséhez, olvasztottam 1 dkg vajat, nem többet mert pici a tészta...
11/
hűtőből ki, nyújt, ken... -->
12/
hajtogat... nyújt, vajaz, hajtogat...
13/
nyújt, tojással megken, szezámoz...
14/
és régi nagyanyós derelyevágóval, daraboltam.... be a tepsibe..
15/
a 3. "ál-ricottás tészta" az eredeti módszer szerint hajtogatva.. hűtő, hajtogat, hűtő, hajtogat stb... ez kapott kenés után köménymagot... (közben persze készült mindig a többi, az üresjáratban.. jó mulatság a sok verziót követni :)
16/
na itt az első tésztaváltozat 3 féle hajtogatással.. ez dönti el, hogyan tovább...
na itt az első tésztaváltozat 3 féle hajtogatással.. ez dönti el, hogyan tovább...
17/
megsültek... ízre nagyon finom, omlós, de nem igazán leveles, de nem is tömör... remek aprósütemény, de nem ezt szeretnénk elérni...
megsültek... ízre nagyon finom, omlós, de nem igazán leveles, de nem is tömör... remek aprósütemény, de nem ezt szeretnénk elérni...
18/
a vajas kenés is jó, ebben már látszanak a rétegek, de hát nem erről volt szó, még ez sem repül...
a vajas kenés is jó, ebben már látszanak a rétegek, de hát nem erről volt szó, még ez sem repül...
19/ a klasszikus recept szerinti hajtogatás, ős lett a leg"soványabb" de omlós, az íze remek....
20/
azt hiszem azért megérnek egy kis pózolást még.. ők így 3.an sorban... és látható, alapvetően nincs köztük különösebb különbség :) a 3 hajtogatási módszer ellenére sem...
21/
vajas hajtogatott
vajas hajtogatott
22/ a kiinduló módszer szerinti...
23/
szóval itt lezártam a kevert- hamisított ricottás kérdést.
lépjünk egy tészta tesztalannyal tovább.
szóval itt lezártam a kevert- hamisított ricottás kérdést.
lépjünk egy tészta tesztalannyal tovább.
24/
itt a túrós tészta...
Itt már nem cifráztam semmit!!! szóval, ki a hűtőből, 3x nyújt, 3x hajtogat, közben alaposan lisztez!!! érezhető a tésztán hogy szalad benne a levegő...
itt a túrós tészta...
Itt már nem cifráztam semmit!!! szóval, ki a hűtőből, 3x nyújt, 3x hajtogat, közben alaposan lisztez!!! érezhető a tésztán hogy szalad benne a levegő...
25/
utolsó nyújtás, tojással kenés, tengeri só, szezám szórás... :) darabolás, tepsi.... (bocsásd meg őszinteségem, itt már unom.. de csak kicsit, mert a kíváncsiság hajt!!! )
utolsó nyújtás, tojással kenés, tengeri só, szezám szórás... :) darabolás, tepsi.... (bocsásd meg őszinteségem, itt már unom.. de csak kicsit, mert a kíváncsiság hajt!!! )
26/
kijött a sütőből.. izé bocsi.. ottfelejtettem, de csak 2 perccel tovább :)
kijött a sütőből.. izé bocsi.. ottfelejtettem, de csak 2 perccel tovább :)
27/
az íz remek, mint egy túrós pogácsa, omlik, szépen feljött, de mégsem leveles.... kezdem feladni, hogy ebből még ma lesz valami....
28/
na most ugrik a majom a vízbe.. a tészták közül a 2-es sorszámot kapta, de mégis a végére hagytam. Ebben sima camping sajtkrém van. Így néz ki amikor kijött a hűtőből....
na most ugrik a majom a vízbe.. a tészták közül a 2-es sorszámot kapta, de mégis a végére hagytam. Ebben sima camping sajtkrém van. Így néz ki amikor kijött a hűtőből....
29/
3szori hajtogatás után....
DE!!!!!!!! valami nem hagyta a csőrömet.. a nyújtáskor nem lisztet szórtam rá, hanem SÜTŐPORT!!! keveset, mintha tényleg csak lisztezném, egy kicsi tasak fele nem ment rá!! összesen... aztán ezt is fél cm vastagra nyújtottam, hogy igazságos legyen a mérkőzés.... de semmi plusz hűtőbe pakolás... 1 szer volt a hűtőben.
3szori hajtogatás után....
DE!!!!!!!! valami nem hagyta a csőrömet.. a nyújtáskor nem lisztet szórtam rá, hanem SÜTŐPORT!!! keveset, mintha tényleg csak lisztezném, egy kicsi tasak fele nem ment rá!! összesen... aztán ezt is fél cm vastagra nyújtottam, hogy igazságos legyen a mérkőzés.... de semmi plusz hűtőbe pakolás... 1 szer volt a hűtőben.
30/
tojással kenve, kömény, és nagy szemű só landolt a különbség kedvéért... a harmadik hajtogatást, tekerésre cseréltem, és úgy daraboltam fel, na ezt megbántam!!! mármint a tekerést!!
31/
ilyen volt a sütőben úgy 1 perc után....
ilyen volt a sütőben úgy 1 perc után....
32/
nem hagytam megégni őket!!! de nini!! ha nem tekertem volna az utolsó hajtogatás helyett most repülnének a levelek.... de így a széle összefogta... a csudába.. mérges vagyok!!! Persze csak magamra!!
nem hagytam megégni őket!!! de nini!! ha nem tekertem volna az utolsó hajtogatás helyett most repülnének a levelek.... de így a széle összefogta... a csudába.. mérges vagyok!!! Persze csak magamra!!
33/
közelebbről sem rossz:)
viszont könnyű, sajtos, finom...
közelebbről sem rossz:)
viszont könnyű, sajtos, finom...
34/
még el is dőltek a sütőben.... mi lett volna ha az oldala szabadon hagyja növekedni.. ezt látom újra kell sütni, de már csak holnap!! na még egyszer megmutatom a versenyzőket, jellemezve őket :)
még el is dőltek a sütőben.... mi lett volna ha az oldala szabadon hagyja növekedni.. ezt látom újra kell sütni, de már csak holnap!! na még egyszer megmutatom a versenyzőket, jellemezve őket :)
35/
állagra ő az No.1 :) állagra is, mert a tészta könnyed, az íze nem tolakodóan sajtos...
ez volt a 10 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg camping krémsajt, 1 kk só variáció, sütőporral szórva hajtogatás közben...
állagra ő az No.1 :) állagra is, mert a tészta könnyed, az íze nem tolakodóan sajtos...
ez volt a 10 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg camping krémsajt, 1 kk só variáció, sütőporral szórva hajtogatás közben...
36/
a túrós pogácsa, szögletes formában. Finom. :) omlós, kiváló vendégváró, csak nem leveles hájas :)
a túrós pogácsa, szögletes formában. Finom. :) omlós, kiváló vendégváró, csak nem leveles hájas :)
37/
Túró-vajkrém keverék ( hamis ricotta)
ötlet szerint hajtogatva...
3x hajt, 3x hűt, stb... ízre, amúgy ez a legjobb.
Túró-vajkrém keverék ( hamis ricotta)
ötlet szerint hajtogatva...
3x hajt, 3x hűt, stb... ízre, amúgy ez a legjobb.
38/
Túró vajkrém keverék, vajjal kenve hajtogatáskor...
Túró vajkrém keverék, vajjal kenve hajtogatáskor...
39/
túró-vajkrémes, gazdagon lisztezve hajtogatáskor, 1x hűtve...
túró-vajkrémes, gazdagon lisztezve hajtogatáskor, 1x hűtve...
40/
az 5 "pályamű... "
ennyit tudtam Nektek varázsolni :) ...
az 5 "pályamű... "
ennyit tudtam Nektek varázsolni :) ...
a kamaszom volt a főkóstoló.. neki mind ízlett, de a legkönnyebbnek ő is ezt mondta.. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése