n el a gyümölcs.. összetorlódva a piskóta alját eláztatva... volt minden, lisztes gyümölcstől kezdve... na mindegy, nem ez a lényeg... szóval valamikor, akkor... akkor tanultam meg az almatortám és azt, hogyan csináljak olyan tésztát, mint a piskóta - KIVÁLÓ TORTAALAP!!!! csak hagyd el a gyümölcsöt.. :)
.... ez az a süti, amit egyszer úgy éjféltájt.. hogy sógorom, sógorom volt-e már akkor, vagy később vált azzá... azt hiszem az még csak később következett be... de tutti, hogy építkeztünk... (mikor nem?? ) ... szóval sóhajtott, de jó lenne, egy kis valami.. na mondom szilvásan jó lesz..?? híresen nagyokat tudott nyelni...Anyus megjegyezte: "Kislányom, te nem vagy normális!" (mikor igen??) és nekiálltam, és 3/4 óra múlva tálaltam... de nem nagyon kellett mosogatni, mert a formából fogyott el akkor éjjel, azon forrón... persze azóta ritkán lehet rávenni éjjel, hogy süssek ilyet, vagy más turpisságot.. de ajtóm küszöbét átlépett barátok kérhetnek ... :)
de!!! jön ám a baj csőstől...(mindenek haragját a fejemre húzom... akkor a margarin volt a sütési istenség! )... de mert, jó "kitylány" vagyok... azóta szövegben: VAJGARINT használok... VAJGARIN??????? -boltban ne keresd azért :) :) tán már olvastad.. de inkább elmondom: VAJGARIN, az zsiradék: TE döntöd el: vaj, margarin vagy zsír!... én nem fogom eldönteni helyetted, hogy miben hiszel...és azt sem mondom meg mit gondolj a vajról, vagy margarinról :) ám, ha belegondolok... a szúnyogok nem finnyásak, azok szeretnek csípni.. ellenben a kullancsok messze ívben elkerülnek.. (hm... de azért mert szeretem a vajat, vagy azért mert néha sütök margarinnal? ihihihihihi ).. na lapozzunk... jaj de kíváncsi vagy már!!!!! leolvasom a szádról..: " minek ennyi szótépés... a receptet várom!!! "
na kérem: 1 kocka VAJGARIN = 25 dkg, habosra keverve gyárilag 20 dkg porcukorral ( na én ebből már csak 5 ek cukrot vagy 10 dkg porcukrot tartottam meg- mert én nem szeretem, ha valami nagyon édes), de habos legyen ám!!!! mert ez a lelke!!! aztán belepotyogatjuk a 4 tojás sárgáját.. keverés közben.. egyenként.... ! kézi mixer hátránya, hogy legyél nagyon ügyes egy kézzel feltörni, szétválasztani a tojásokat... a rutinosak már előre felütik, kis tálkában tartják a sárgákat, és tojnak arra amit mondok, beleöntik fél kézzel mind a 4et.. egyszerre... :D:D na... itt beletolsz a tésztába egy fél mokkáskanál őrölt fahéjat, és egy sütőport. ( tortaalapnál a fahéjat elhagyhatod)... és lassan kanalazva 20 dkg lisztet.... érdemes adagolni, mert különben lisztfelhőt csinálsz.. 15 dkg lesz szerte a konyhában, és 5 dkg jut csak a tésztába... szóval a liszt is benne... aztán beleforgatod ebbe a masszába - bár lehetetlen feladatnak látszik..!! a 4 tojás fehérjéből keményre vert habot.. (mondhattam volna korábban, hogy verd fel a fehérjét mi???? hát ja- el szoktam mosogatni a keverőjét a mixernek.. ha nem verem fel előre.... összekeverni próbáld meg villával, és ne a géppel... mert összetöröd a habot... nem magyarázom tovább, remélem tudod.. vajgarinozott, morzsázott kapcsos tortaformába öntsd bele az egészet... (sütő bekapcs, melegít 160 fokra)
fogj 3-4 nagy almát: hámoz, negyedel, kicsumáz, szeletel uborkagyalun... YUHÉÉÉÉÉÉÉÉÉ, nekem már van almahámozó-csumázó-szelete lőm...:) na kérem tisztelettel, de akinek nincs... az szeletelje szépen.. és pakolja fel a tészta tetejére.. akár élére állítva a szeleteket.. maxi a felükig fognak besüllyedni- azért mert rájuk nő a tészta!
tehetsz rá alma helyett, szilvát, barackot, ananászt, meggyet, cseresznyét, de még epret is, ha nem sajnálod megsütni... frisset vagy fagyasztottat,vagy befőttet... :)
aztán 25-30 percre told be a sütőbe középre... egy kicsivel inkább az alja felé.. de ne alulra. nem kell légkeverés!... tűpróbát javaslok.. 25 perc után ( előbb semmiképp!) tűpróbázhatod... +egy turpisság... amikor késznek látod.. szórd meg az egészet fahéjas kristálycukorral (barnával finomabb).. és tedd vissza a sütőbe 1-2 percre, legfelülre, hogy a cukor gyorsan ráolvadjon ( grillezheted is, csak akkor állj mellette... )... és utána gyűjtsd be az elismerést... :)
elkészíteni hamarabb megy, mint e sorokat elolvasni: 15 perc + a sütés, ha tortának szánod gyümölcs nélkül.. akkor a sütés alatt elkészíted a krémet...
.... ez az a süti, amit egyszer úgy éjféltájt.. hogy sógorom, sógorom volt-e már akkor, vagy később vált azzá... azt hiszem az még csak később következett be... de tutti, hogy építkeztünk... (mikor nem?? ) ... szóval sóhajtott, de jó lenne, egy kis valami.. na mondom szilvásan jó lesz..?? híresen nagyokat tudott nyelni...Anyus megjegyezte: "Kislányom, te nem vagy normális!" (mikor igen??) és nekiálltam, és 3/4 óra múlva tálaltam... de nem nagyon kellett mosogatni, mert a formából fogyott el akkor éjjel, azon forrón... persze azóta ritkán lehet rávenni éjjel, hogy süssek ilyet, vagy más turpisságot.. de ajtóm küszöbét átlépett barátok kérhetnek ... :)
de!!! jön ám a baj csőstől...(mindenek haragját a fejemre húzom... akkor a margarin volt a sütési istenség! )... de mert, jó "kitylány" vagyok... azóta szövegben: VAJGARINT használok... VAJGARIN??????? -boltban ne keresd azért :) :) tán már olvastad.. de inkább elmondom: VAJGARIN, az zsiradék: TE döntöd el: vaj, margarin vagy zsír!... én nem fogom eldönteni helyetted, hogy miben hiszel...és azt sem mondom meg mit gondolj a vajról, vagy margarinról :) ám, ha belegondolok... a szúnyogok nem finnyásak, azok szeretnek csípni.. ellenben a kullancsok messze ívben elkerülnek.. (hm... de azért mert szeretem a vajat, vagy azért mert néha sütök margarinnal? ihihihihihi ).. na lapozzunk... jaj de kíváncsi vagy már!!!!! leolvasom a szádról..: " minek ennyi szótépés... a receptet várom!!! "
na kérem: 1 kocka VAJGARIN = 25 dkg, habosra keverve gyárilag 20 dkg porcukorral ( na én ebből már csak 5 ek cukrot vagy 10 dkg porcukrot tartottam meg- mert én nem szeretem, ha valami nagyon édes), de habos legyen ám!!!! mert ez a lelke!!! aztán belepotyogatjuk a 4 tojás sárgáját.. keverés közben.. egyenként.... ! kézi mixer hátránya, hogy legyél nagyon ügyes egy kézzel feltörni, szétválasztani a tojásokat... a rutinosak már előre felütik, kis tálkában tartják a sárgákat, és tojnak arra amit mondok, beleöntik fél kézzel mind a 4et.. egyszerre... :D:D na... itt beletolsz a tésztába egy fél mokkáskanál őrölt fahéjat, és egy sütőport. ( tortaalapnál a fahéjat elhagyhatod)... és lassan kanalazva 20 dkg lisztet.... érdemes adagolni, mert különben lisztfelhőt csinálsz.. 15 dkg lesz szerte a konyhában, és 5 dkg jut csak a tésztába... szóval a liszt is benne... aztán beleforgatod ebbe a masszába - bár lehetetlen feladatnak látszik..!! a 4 tojás fehérjéből keményre vert habot.. (mondhattam volna korábban, hogy verd fel a fehérjét mi???? hát ja- el szoktam mosogatni a keverőjét a mixernek.. ha nem verem fel előre.... összekeverni próbáld meg villával, és ne a géppel... mert összetöröd a habot... nem magyarázom tovább, remélem tudod.. vajgarinozott, morzsázott kapcsos tortaformába öntsd bele az egészet... (sütő bekapcs, melegít 160 fokra)
fogj 3-4 nagy almát: hámoz, negyedel, kicsumáz, szeletel uborkagyalun... YUHÉÉÉÉÉÉÉÉÉ, nekem már van almahámozó-csumázó-szelete
tehetsz rá alma helyett, szilvát, barackot, ananászt, meggyet, cseresznyét, de még epret is, ha nem sajnálod megsütni... frisset vagy fagyasztottat,vagy befőttet... :)
aztán 25-30 percre told be a sütőbe középre... egy kicsivel inkább az alja felé.. de ne alulra. nem kell légkeverés!... tűpróbát javaslok.. 25 perc után ( előbb semmiképp!) tűpróbázhatod... +egy turpisság... amikor késznek látod.. szórd meg az egészet fahéjas kristálycukorral (barnával finomabb).. és tedd vissza a sütőbe 1-2 percre, legfelülre, hogy a cukor gyorsan ráolvadjon ( grillezheted is, csak akkor állj mellette... )... és utána gyűjtsd be az elismerést... :)
elkészíteni hamarabb megy, mint e sorokat elolvasni: 15 perc + a sütés, ha tortának szánod gyümölcs nélkül.. akkor a sütés alatt elkészíted a krémet...
Memories ...
VálaszTörlésés még mennyi van.....
Törlés