Kicsi kacsasült almaszósszal, fűszeres-magos kenyérkével....
ejj.. de kulturáltra sikeredett .. biza' nevetve csak kacsa-Pi@a-pecsenyének csúfoljuk, pedig igazán köze sincs a kacsa hátsó feléhez.. :)) mivel kissé piac és árérzékeny vagyok.. rájöttem, hogy a kacsa(liba) szárnytő csak 490-500 Ft kilója.. persze nem egy lapátnyi kacsacomb.. de a végeredményt tekintve cseppet sem rosszabb :)) amúgy
meg imádom a kacsa vagy liba bőrös tepertőt is.. ezen is van jó sok hájacska.. kisütve kis kockára, lila hagymával... jaj.... jön a kánaán.. :)) na szóval 6 darabjával szoktam elcsomagolni...mert szinte mindig felvásárlom a meglévő készletet a kedvenc madaras pultnál.. Két nagy üveg lapol a hűtőmben ( most épp jó hűvös kamra hiányában.. de volt az is... de nem kesergünk) .. szóval az egyikben a tisztán, frissen kisütött zsír lapul...amikor a tepertőért olvasztom ki a zsírt.. a másikban, a már korábban húst látott zsírocska lapul. Na ebből az üvegből kenődnek a finom zsíros-deszkák, a huszár-rostélyos, ahogy Sanyi barátom felelevenítette a rég feledett elnevezést... na de csapkodjuk vissza a szárnyacskát a tepsihez...
A szárnytöveket jól besózom, és semmi, de semmi mást nem szórok rá...nem ipari csirke ez, hogy ízt adjunk neki.. a kacsa az kacsa, úgy jó ahogy van, a kacsaság teljes mibenlétével együtt :) Azért a bőrét nézd át alaposan.. külön szemöldökcsipeszt üzemeltem be a konyhába, mert mert a tollat köpködni a sültből olyan, mint ... na izé.. "semmi cekcualitás".. ahogyan a túloldalt mondanánk.
A besózott szárnyatöveket , a rajtuk lévő csontokkal együtt beletuszkolom egy kis tepsibe, mehetnek sűrűn, mert a rajtuk lévő háj összemegy, mint kismacska a mosásban.. és abból a jó húsillatú zsírból rálapátolok 3-4 púpos evőkanállal. Na igen... keress egy mélyebb tepsit.. a centi magas pecsenyés, grillcsirkés serpenyőt meg szépen mosogasd el. Magas falú kell ide.. mert a madárnak úsznia kell.. a zsírban. Nem olajban!! A húsod így lesz omlós.. és puha mint a vaj. Ez a lelke, a titka.. alfája és omegája... Ne gyere nekem a koleszterinnel... !! A fűrészport meghagyjuk a favágóknak... Nos.. ha ezzel megvagy löttyints a madár alá vagy egy deci vizet.. ne aggódj ez eltűnik.. de hát a tepertőt is így kezdjük kiolvasztani.. :DDDD A sütőt elméletben előre bekapcsoltam.. 150-160 fokra ( jaja, még mindig légkeveréses, nem is fog változni..)
Az egész tepsit szorosan lefedem alufóliával, csak úgy, betessékelem a sütőbe.. :) Nos itt kell egy kis tapasztalat, a gyakorlottabbak, már szimatra mennek, de hallgass bele a sütőbe..hogy a zsír serceg vagy bugyog...kb 35-40 perc akárhány kilót is csinálsz
(Mivel mindig óvatosságra intelek: ha kinyitod a sütőajtót, a füled még a fejeden legyen, és jó távol a kicsapódó gőztől, vagy 3-4 másodpercig, mert a forrófül csak a kocsonyában jó, de ott főve, nem gőzölve)...
Ne álmodozz. még nincs kész.. a husi most atom keménynek tűnik.. de sebaj.. vedd le a fóliát, és tessékeld vissza a szoláriumba a tepsit :) vagy további 30 percre :) ezidő alatt a bőséges zsiradékban elolvad a hús, nem szárad ki, és a szárnyakon lévő bőr, csodás roppanós aranybarnára alakul.. :)
Amikor kész, egyszerűen kiszedem a sülteket, kitálalom.. a zsír persze a csont romok likvidálása után, langyosan visszaöntődik a korábbi ízes zsíros üvegbe.. már ha belefér... :DD ha nem, akkor egy kis dobozkát fogok be.. és a következő szalonnás tojásrántotta indítója, meg ezer más felhasználási módnál ezt fogyasztom el... na az almaszószt már nem regélem el...:) már így is azt remélem, hogy nyeltél jó nagyokat :)))
A szárnytöveket jól besózom, és semmi, de semmi mást nem szórok rá...nem ipari csirke ez, hogy ízt adjunk neki.. a kacsa az kacsa, úgy jó ahogy van, a kacsaság teljes mibenlétével együtt :) Azért a bőrét nézd át alaposan.. külön szemöldökcsipeszt üzemeltem be a konyhába, mert mert a tollat köpködni a sültből olyan, mint ... na izé.. "semmi cekcualitás".. ahogyan a túloldalt mondanánk.
A besózott szárnyatöveket , a rajtuk lévő csontokkal együtt beletuszkolom egy kis tepsibe, mehetnek sűrűn, mert a rajtuk lévő háj összemegy, mint kismacska a mosásban.. és abból a jó húsillatú zsírból rálapátolok 3-4 púpos evőkanállal. Na igen... keress egy mélyebb tepsit.. a centi magas pecsenyés, grillcsirkés serpenyőt meg szépen mosogasd el. Magas falú kell ide.. mert a madárnak úsznia kell.. a zsírban. Nem olajban!! A húsod így lesz omlós.. és puha mint a vaj. Ez a lelke, a titka.. alfája és omegája... Ne gyere nekem a koleszterinnel... !! A fűrészport meghagyjuk a favágóknak... Nos.. ha ezzel megvagy löttyints a madár alá vagy egy deci vizet.. ne aggódj ez eltűnik.. de hát a tepertőt is így kezdjük kiolvasztani.. :DDDD A sütőt elméletben előre bekapcsoltam.. 150-160 fokra ( jaja, még mindig légkeveréses, nem is fog változni..)
Az egész tepsit szorosan lefedem alufóliával, csak úgy, betessékelem a sütőbe.. :) Nos itt kell egy kis tapasztalat, a gyakorlottabbak, már szimatra mennek, de hallgass bele a sütőbe..hogy a zsír serceg vagy bugyog...kb 35-40 perc akárhány kilót is csinálsz
(Mivel mindig óvatosságra intelek: ha kinyitod a sütőajtót, a füled még a fejeden legyen, és jó távol a kicsapódó gőztől, vagy 3-4 másodpercig, mert a forrófül csak a kocsonyában jó, de ott főve, nem gőzölve)...
Ne álmodozz. még nincs kész.. a husi most atom keménynek tűnik.. de sebaj.. vedd le a fóliát, és tessékeld vissza a szoláriumba a tepsit :) vagy további 30 percre :) ezidő alatt a bőséges zsiradékban elolvad a hús, nem szárad ki, és a szárnyakon lévő bőr, csodás roppanós aranybarnára alakul.. :)
Amikor kész, egyszerűen kiszedem a sülteket, kitálalom.. a zsír persze a csont romok likvidálása után, langyosan visszaöntődik a korábbi ízes zsíros üvegbe.. már ha belefér... :DD ha nem, akkor egy kis dobozkát fogok be.. és a következő szalonnás tojásrántotta indítója, meg ezer más felhasználási módnál ezt fogyasztom el... na az almaszószt már nem regélem el...:) már így is azt remélem, hogy nyeltél jó nagyokat :)))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése