A "PUCÉR" Spagetti .. eredeti nevén "spagetti ala oilio" .. de lehet szegény vagy böjtös spagettinek is nevezni... szerintem nem az.. csak egy roppant könnyű, gyors, bármikor elkészíthető étel, amikor a hűtő üresen tátong, és csak néhány kósza szál tésztát sorod felénk a kamra szele.... Hát igen.. akkor kedveltem meg én is, amikor úgy hozta az élet, hogy a semmiből varázsoljunk valamit....mert a g
yomor korog.. enni-kék... bajban vagyok meg 2-4-8.. személyre írjam-e a recepteket... de ezt most kettőre írom.. szorozzátok, osszátok :)))
Hozzávalók:
1 nagy fazék, amiben tégy fel 2 liter vizet forralni, tegyél bele egy félmaroknyi sót.., és egy evőkanál olajat, vagy zsírt ( jól hallod ám.. fogod is még hallani) a vízbe...
aztán egy csomag spagetti fele... - ha ügyesen nyitod a zacskót, és persze nem a bevásárlókocsi alján györöted egy karton ásványvíz alatt, akkor szép hosszú szálak dugják ki a fejüket a zacskó egyik rövidebb végén..... ránézésre felezd el, és csak a felét vedd ki a zacsiból.. a többi pihenhet ott a következő fogásig :))
Apropó spagetti... vajon tudtad-e hogy a leleményes olaszok a makaróniból nyomják ki a tésztát ( ugye a makaróni a lukas cső) és ezt nevezik spagettinek? merthogy ugye takarékosak... .. nos ennyit a viccről... :) a makarónit úgy csinálják, hogy fognak egy csőnyi levegőt és körbetekerik tésztával.. ... (bocsi)
szóval fogod a tésztaköteged, és törd félbe.. ha két kezedet közel tartva egymáshoz markolod meg a spagettiköteget, és egy finom csavaró mozdulattal, valaki olyanra gondolsz , akinek épp kitekernéd a nyakát.. jó eséllyel sikerül minden szerencsétlenkedés nélkül eltörni egyben a köteget, és nem játszol marokkót a továbbiakban házi kedvenceddel a padlón...
mire idáig érsz a vized- na persze ha befűtöttél neki, akkor már lobogva forr... úgy engedd bele a tésztát a vízbe hogy csavarints a kezecskéddel - na ez a marokkó ideje.. és hagyd, hogy szépen belecsusszanjanak a vízbe.. ellágyulva a forróságtól :) Mindaddig, amíg a tészta al dente (roppanós) megfő... folytathatod a nem túl bonyolult tevékenységet.
Végy elő egy serpenyőt.. olyan egyfülű kb 5 cm magas edényt... na jó, ebbe ne menjünk bele :)) szóval vegyél elő egy serpenyőt.. én inkább a 32-est szoktam, abban jól tudok rázogatva keverni...
tegyél bele egy nagyobb löttyintésnyi olivaolajat.. ( persze hogy extra szűz...!) de ha nincs, hát nincs.. lehet jó napraforgóolaj is- bár az nem annyira aromás.. (Ööö... persze használhatsz egy nagyobb kanálnyi egyéb zsiradékot is... na a műmájer margarint légyszíves felejtsd el.. vajjal viszont nagyon finom! )
ebbe szeletelj bele 3-4 gerezd (megtisztított) fokhagymát.. ne préseld, szeleteld vékonyra..és amikor hevül az olaj, csak dobd bele.. rázogasd... Most jön ez az ideje hogy a fokhagyma mellé beledobj egy csokor petrezselymet, amit előzőleg apróra vágtál.. vagy egy jó púpos evőkanállal a szárított , morzsolt verzióból...
kavard, rázogasd... itt már kész a tészta.. öntsd le róla a vizet ( jaja.. a leforrázott kézre igen engedj hideg vizet..) ... és ebbe a rotyogó fokhagymás- petrezselymes maszatra borítsd rá a kifőtt tésztát...:) Keverd. rázogasd össze egy két mozdulat.. veheted is le a tűzről,, oszd el két tányérba.. :) Sózd meg.. ha szereted egy kis borsot is őrölhetsz rá :)
az alaprecept itt véget ér... persze ha szereted, reszelj rá egy kis sajtot.. amilyet szeretnél... egy csipet gorgonzolától megbolondul ám , de csak egy gondolatnyi kell.. egy csipetke..:DDD
DE ha leöntöd ketchuppal.. hát én nem ismerlek többéééééé!!!
(ha tehetem egy -két darabka napon szárított paradicsomot is szeletelek bele, gyufára vágva, illetve olajbogyót felkarikázok 6-8 szemet.. (na persze az már nem az alap- szegény változat).. és egy két pepperoni is beleugrik csikozva.. mert szeretem ha egy kicsit csípős..
Szóval.. már érted, hogy mitől pucér a pucér... :DDD a vízforralás miatt ajánlott egy köténykét magad elé teríteni.. ha mégis máshogy gondolnád a dolgot.. mert bizony könnyedén lefröccsenhet a ............, és ott biza kellemetlen hűteni, hát még utána... :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése