kódorogtam erre arra.. sokszor láttam.. aztán River Cottage újra felpiszkált, hogy kipróbáljam... na egy biztos, legközelebb dupla tésztával megyek neki (azaz most duplán bekeverem) :D Mert ennek már csak a negyede van meg- langyosan...:D :D
az angol-amerikai CUP szlogen, nehezen áll a számra.. átforgattam a hazai szokásos mennyiségekre...
hozzávalók igen rövid sora... :
35 dkg liszt (BL 55 - bár angolszászok teljes kiőrlésűből sütik.. nekem pont jó ez is ), 1 tasak (7 g) szárított élesztő, 3 dl víz, 1,5 teáskanál só. ennyi :) .. ezt ugye még én is meg tudom jegyezni :D
35 dkg liszt (BL 55 - bár angolszászok teljes kiőrlésűből sütik.. nekem pont jó ez is ), 1 tasak (7 g) szárított élesztő, 3 dl víz, 1,5 teáskanál só. ennyi :) .. ezt ugye még én is meg tudom jegyezni :D
gyakorlatilag a liszt mindegy, minden angolszász teljes kiőrlésűt használ, de nekem az nem jön be..
11 g-os tasakos szárított élesztőre mindent szorozz meg 1,57-tel
fogom a fakanalat, lazán összekeverem... itt még egészen tésztaállagú :) mint egy masszívabb galuska
éjszakára le kell takarni fóliával, nem egyszerűbb ha zacsiba dugom a tálat..? kevésbé csinos lett a masni, de jól van köszöni:) ezt mormolta odabentről, miközben a csicserik mellett ezt is aludni hagytam. és még csak nem is tettem hűtőbe...:D 12-18 óra kell neki :D
mára, kissé folyós és kovász illatú lett, buborékos... így jól megliszteztem a "deszkám"
platty... nyoma sincs a tegnapi tésztaállagnak, folyik és ragad.. de!!!! - mert DE! mindig van- ha hisszük ha nem, ez pont így jó :)
alul-felül liszt van... :D mert meg kell fogni :)
félbehajtottam a placsnit jobbról balra...
aztán mégegyszer félbehajtottam felülről magam felé :)
egy kicsit a kósza széleket alulra dugdostam... na most már van valami tésztaformája... így hagytam pihenni további fél órát...persze nem maradtam tétlen..
bekapcsoltam a sütőt 200 fokra, és betettem egy olyan fazekat, aminek a fedője is betehető a sütőbe. és üresen az előmelegítéssel együtt melegítettem a fazekat :D .... na itt volt egy kis időm nektek korábbi dolgokra válaszolni :D
biztos ami ziher, a fedőt rányomtam egy darab sütőpapírra, és igy téptem körbe, a fazék aljával megegyező méretűre...
amikor letelt a félóra- VIGYÁZZ FORRÓ A FAZÉK!!! - beletettem a sütőpapírt, a tésztát összefogtam, nyomorgattam, markolásztam- mert mindenáron tiltakozott a fazékba pottyantástól... és PLATY!! beleejtettem a fazék belsejébe.. semmi cicó...!
rátettem a fedőt.. vissza a sütőbe 40 percre :) sütő marad 200 fokon :)
40 perc múlva kinyitottam.. nini!!!!! :D elkészült a kenyér :D :D
FORRÓ A FAZÉK!!! de azért kiborítottam- jobb, mintha ő borítana ki engem....
csinoska lett, próbának bevált!!! :D Megspriccelve vízzel, tovább repedezett, pattogott, jajongott a kéreg, amíg csak egy hangos reccsenéssel meg nem adta magát :)
hát nem gyönyörű??? ;*)
megvártam mig langyos lesz.... kihűlni esélye sem volt, mert Juditom már toporgott, hogy kóstoljuk meg :D megtettük.. keverem a következőt.. DUPLÁT!!! mert ez nemhogy a holnapot, az estét sem éri meg :D
csodásan buborékos, levegős, rugalmas :)
no és hummusszal megkenve, olivával leöntve, járt nekem a kóstoló :D
jó étvágyat :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése