60 dkg lisztet (BL 55) tálba borítok, kis fészek a közepébe... egy kk cukrot a fészekbe, rámorzsoltam 2,5 dkg élesztőt, majd 1 dl meleg tejjel nyakon öntöttem.. a tál szélén körben elosztottam 3 mk sót... ( az élesztőt NEM futtattam meg előzőleg, hanem a fészekben dolgozott...)amikor a kovászom jól megdolgozta magát, még 2 dl meleg tejet, és 1 dl olajat borítottam a lisztbe, és összegyúrtam.... nem mérlegeltem, nem adagoltam apránként.... a receptet kommentálók mindegyike szerint jó az arány.. EZT MEGERŐSÍTEM!
a recept 20 perc dagasztást írt, keverőgéppel így, dagasztógéppel úgy.... néztem mint Julis a moziban.. alig 5 perc alatt csuda jól összeállt , kidagasztott , levegős, selymes tésztakupac várakozott kelésre...
UTÓLAG BEVALLOM és VISSZAVONOM A DAGASZTÓGÉPRE TETT MEGJEGYZÉST!!!! ÉS IGENIS KELL A MINIMUM
UTÓLAG BEVALLOM és VISSZAVONOM A DAGASZTÓGÉPRE TETT MEGJEGYZÉST!!!! ÉS IGENIS KELL A MINIMUM
20 PERC DAGASZTÁS és gépben jobb, mint kézzel...
3/4 óra kelés után, már jól feldagadt..... ( szerintem fülledt nyári estén fél óra is elég neki)......
na ezt a fázist lehet érteni... de mi a póknak fotóztam le.....?..
12 darabra vágva...
minden darabot szögletesre nyújtottam, amennyire lehet.. ne akarj mérnöki precíz lenni.. ha gömbölyűre sikerül az is PONT JÓ!!!!! .. csak lazán....
egyik csücsök felől sodord fel könnyedén a tésztát...
a kész kiflikéket hagyd újabb 45 percre pihenni.. pont elég idő egy kis facebookos csevegésre...
szépen megdagadva.... de most jön a "MACERA"....!!! de nem vagyok az a fajta, aki macerába veri magát :))
hivatalosan a sütő előmelegít 200 C°-ra, közben 4 liter viz egy mély fazékban felforral, forrás után 1 kanál cukor bele.. és a gyöngyöző vízben lassan 6-ig számolva elmerítjük a kifliket.... na ezt kiváltottam, lapos tálban vízforralás.. lassan 3- ig számoltam, majd megfordítás.. újra háromig... és kifelé....
a kiflik jó alaposan megduzzadnak a lassan gőzölgő vízben... pokolba a víz alá tuszkolással ( ezt utólag bátran mondhatom..) jó a forgató módszer is... azért a számolással vigyázzunk.... a lassan számolás nem az ujjak megkeresését a, a számolás irányának kiválasztását, és a többszöri elrontást jelenti.... :D :D
kiszedjük sütőpapírra.... még fognak dagadni kicsit, de már nem annyira sokat.. a java felfújódás a vízben megtörténik...és irány a forró sütő...
kedvelt kiflink színére sütjük...ez légkeveréssel készült... de a következő adagnál kikapcsoltam a légkeverést.. és sima alsó-felső sütési módot választottam..
ha pirosbarnák.. ne aggódj a világos részek miatt... DE HAGYD KIHŰLNI!!!! ÁT VANNAK SÜLVE :))
néhány kifli sós kifli lett....
a légkeverés nélküliek kicsit egyenletesebb színt kaptak :)) de ízre, állagra az előzőek is tökéletesen sikerültek.....
szóval a vizes macera ellenére javaslom mindenkinek :)) így a vizes forgatós módszer igazán pofonegyszerűvé teszi... amúgy a vizes fürdő sem rossz!!! de akkor csak egyszer számolj 6- ig :))))))
hát csoda.. hogy meg kellett kóstolni,.. és csoda, hogy az álommanó is kért belőle?......
igazán kifliszerű kiflik lettek:)))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése