Citromos lepény sült barackokkal..
.... a citrom egy furcsa növény.. kinek a nyála csurran meg egy koncertteremben... kinek összehúzódik tőle minden kijárata ránézésre is.. ki harapja, ki nyalja...(pl tequilához- hogy félre ne érts... ) de a citrom jó dolog.... nem a vitamin miatt csacsogom.. hanem mert kedvelem.... a citrom fán terem... bár az utóbbi időben nálam salátákban, pácokban gyakrabban látod, mint sütikben.. de nem baj.. nem vagyok sütis.. de csinálni szeretem.. most megint barátokat várok.. :) no meg szeretem is.... a citrom illata nálam alap.. elviselném, ha mindig érezném.. szóval bármit, amibe citrom kell igazán kedvelem... anno édesszájúakkal körülvéve sokat sütöttem.. aztán sorforduló gyanánt cukorproblémákkal küzdővel hozott össze a sors.. így a sütik java része kiiktatódott..előtérbe kerültek a gyümölcsök... a könnyű gyümölcsös desszertek... mostanában viszont lassan lassan előszedem a kedvelt könnyű desszertjeimet, ha tehetem :)-- így esett mára a citromos lepényre.. hiába a meggy, a cseresznye.. de mégis beköszöntött a mosolygó barack... de majd ha kitálalom, egy csepp erejéig ők is megérkeznek... :) na de az isteni citrusfelhőben.. bújjunk beljebb...
Citromos lepény, most sült barackokkal... .. a citromos lepény bármennyire hosszadalmasnak látszik.. valójában nagyon egyszerű... eszembe juttatta egy tv műsor.. szeretem mert időtlen.. nyáron azért mert friss citromos íze mint a limonádé... akár citromfagyival is turbózhatjuk, bár most nekem a savanykás sült barack jutott a gondolatomba... Télen pedig mindenféle finomsággal lehet megint csavarni.. friss téli szezon citrusokkal halmozva-- szóval időtlen.... persze a recept nem magyar.. ahogy a bögrés sütik nagy része sem... de sebaj.... néhai receptnek csak a cukormennyiségét csökkentettem felére.. mert az nekem úgy túl édes, így viszont citromos...
na lássuk...
végy egy bögre lisztet... ( ez 2,5 decis)... mindegy milyen liszt.. lehet teljes kiőrlésű, lehet bl55 (mint nálam).. lehet rétesliszt... nem igényel különösebb fajtát a tészta..
végy hozzá negyed bögre kukoricalisztet.. szép sárga lesz tőle... nem kötelező elem, pusztán esztétikai, ha nincs pótold sima liszttel...
1 bögre cukor helyett én csak 1/4 bögrét adok hozzá.... nekem nem kell több.. persze ultra édesszájúak tegyék bele az egészet.. de én inkább a gyümölcsízre fektetem a hangsúlyt.. no meg a sportolómnak sem kell annyi cukor..
és fél csésze ( nálam 7 dkg) vajat...nem cicóztam... és 1/2 citrom reszelt héját... de ha akarod a citrom nevű madarat meg is kopaszthatod.. a sárgarigó védett madár.. az nem jó.. :)
csak tessék az ujjacskáidat használni, és összemorzsolni... persze urizálhatsz.. és géppel is csinálhatsz belőle morzsát.. de szerintem a lélek vész ki belőle.. és mert ezt a tésztát NEM KELL vízzel egyengetni... nem kell összegyúrni.. csak így MORZSÁSAN kell használni
ennyi a tészta.. kézmeleg vajjal, az egész két perc .... de tényleg annyi.. én a tenyerem között szoktam átmorzsolni.. kellemes tapintású, nem leszel zsíros, nem ragad...
fogod a tepsit.. csak a tortakarimát teszed rá, azt meg kibéleled sütőpapírral.. célszerű előtte egy picit megolajozni tenyérrel, hogy jobban bánj a papírral.... furcsa mód, ott kint otthon vásárolt barna sütőpapír jobban idomul... idehaza csak fehérrel találkoztam...
beleborítottam a morzsát, és elegyengettem, csak úgy szemre... és besegítettem a sütőbe 175-180 fokra csak alsó-felső sütésre..18-20 percre addig bőven van idő a "krémet" megcsinálni... bár messze nem a klasszikus történet.. ne is várd ! persze a tortaforma aljának is van dolga.. lássuk.. mert a sütőt közben kihasználjuk... egyedül ne árválkodjon benne a tészta...
felezett sárgabarackok kapnak egy leheletnyi vajat, és egy kis , alig fél mokkáskanál fahéjas barna cukrot... (6 szem barack került a sütőlapra, 12 félbe vágva értelemszerűen a magokat kiszedtem... mielőtt eszébe jut valakinek megkérdezni... (bocs mindenki mástól) .. szóval a tortaforma alján, mint rögtönzött sütőlapon bementek a tészta alá a sütőbe.. 10 percre..
1 evőkanál szeletelt mandula ( 1 dkg) 1 evőkanál sótlan pisztácia 1 dkg, 1 púpos evőkanál aszalt valami ( nálam most vörös áfonya ) 1 dkg , 1 dkg keshudió... persze bármilyen más magvakat is lehet használni... de ez igy valami mennyei..
1 jó evőkanál mézzel összekeverni az aprított és szeletelt magvakat..
10 perc múlva, már zaftosak.. nem bántjuk őket..de vigyázz nagyon forró...
1-1 kanálka magot a tetejére rakunk, és visszatesszük a sütőbe 5 percre.. nagyjából a tésztával együtt készül el.. aztán a barackokat félretesszük hűlni... a sütire csak 10-11 kell.. egy a háziasszonyé.. a jutalom.. na meg a kicsurgott barackzaft.. hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
a reszelt citromok sem mennek veszendőbe.... bár eddig még csak egy fél citrom héját reszeltük a tésztába, de jön mindjárt a többi is.. (csak olvass tovább)
4 egész tojás, + 2 tojássárága , 2 citrom leve... magok nélkül... (mert bármennyire is citromos, azért köpködni nem akarunk.. más ez mint az eltévedt meggymag)... 8 evőkanál cukor ( na itt az indok, miért vettem ki a saját tészta receptemből 3/4 bögre cukrot).. mert az akkor már túl sok(K) ...4 evőkanál tejszín..1,5 citrom héja (ugye 2 citrom leve és két citrom héja van az egész sütiben) és még egy kávéskanál sütőpor.. amitől így elkezd habzani... no akkor pont most van itt az idő habverőt ragadni...
amint felvered a tojásos, cukros, citromlés bizgentyűt addigra 3 centit emelkedik a szintje....
közben "kisült" a tészta is... a szélén látszik, de ne várd, hogy "rendes" tészta legyen.. ez RENDETLEN morzsatészta... pont ilyennek kell lennie...
az egész tojásos "krémet" azon nyomban forró tésztára ráöntjük...persze nem a plafonról vastag sugárban.. nem kell lyukat vágni a morzsa közepébe.. valahol gyengéden kell vele bánni...
ennyi.. ezzel a magunk része le is van tudva... annyi van hátra csupán, hogy különösebb lötyögtetés, és mellébillegetés nélkül betuszkoljuk a sütőbe... amit persze nem kapcsoltam ki.. azaz maradt a 175-180 fokon... és ott is felejtjük további fél órára...
nem lesz piros ropogós, nem lesz nagy csoda.. de finom... így kellene kinéznie, citromos, tojásos sárgán....
kapocs leugrik.. már nem kell, óvatosan meghámozom az oldalát.. simán el fog válni... majd amikor kihűlt.. átemelem egy tálra... amin tálalni fogom...
meghintem porcukorral, jöhet a gyümölcs... és majd ha ideérnek a barátok, akkor fel is vágom, s persze meg is mutatom.. de azért addig is citromillatú jó étvágyat :D
lehet kóstolni...
egy kis ...........-vel megbolondítva...
Citromos lepény sült barackokkal..
Hozzávalók:
"morzsa-tészta"
"morzsa-tészta"
1 csésze (2,5 dl) búzaliszt
1/4 csésze kukoricaliszt
1/4 csésze cukor ( eredetileg 1 csésze)
7 dkg kéz meleg vaj
1/2 citrom héja
"krém"
4 egész tojás
4 egész tojás
2 tojássárga
8 evőkanál cukor
4 evőkanál tejszín
2 citrom leve
1,5 citrom héja
1 kávéskanál sütőpor
szórni porcukor..."feltét" lehet bármi, gyümölcs, lekvár, meg anélkül is..
megtalálod a Facebook -on is
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése