Mottó

Üdvözöllek a konyhámban :D Én nem csinálom Nálad jobban! Én , így csinálom!Ha tetszik oszd meg barátaiddal!
Welcome in my virtual kitchen. If you like , share it, and invite your friends too :) :)

2012. november 30., péntek

görögösre vettem a formát :)

szálkásító menü VII.

de azért csak görögösre, mert ahhoz hogy tökéletes legyen, a fetát kihagytam... ugyebár szálkásítunk :D :D ( jaj, mikor lesz már vége.. sült malacok veletek álmodok! ) szóval... tételezzük fel a következőt: meleg van, sok-sok simogatóan finom víz vesz körül, és megcsapja orrodat egy jó gyros illata, megfordulsz és látod, hogy egy serpenyő alatt már kéken ég a gázláng..... :) ugye nem is olyan nehéz.... :) ( oké tudom az igazi gyros függőlegesen sütődik toronyban stb.., de én itthon nem kezdenék 15 kg csirkehús sütésébe :) :) marad a vízszintes serpenyő... ... uhh erről eszembe jut a békebeli, rettentően szakállas katonavicc.. 
két katona keresztrajtvényt fejt..
- női n...szerv, négy betű. - fordul egyik a másikhoz... 
- Vízszintes, vagy függőleges?- jön a másiktól a visszakérdezés... 
- Vízszintes! ...-kapja a választ. 
- Akkor száj!... 
én kérek elnézést minden kiskorútól.... :) 


ez egy 1 kg-osra nőtt csirkemell... valami hatalmas csirkefán termett, de tetszett.. na végre egyszer belepasszolok ebbe a "kelekótya" diétába...

 kifiléztem- ma benne vagyok :) szép nagy darabok :) fele huss, ment a jégre, bedugtam a fagyasztóba... :)
 fogtam a mi maradt, felcsíkoztam...besóztam, míg érésben várakozott, hozzáláttam a salátának :) 
 valami ilyen alapokra gondoltam :) jó kis saláta csendélet :)
A mai Bosnyák téri piacon való átfutásom eredménye, egy apróság,amely szinte minden filléresben, piacon kapható...
 ezek kisebbek, és nagyon jók zöldségfaragáshoz is, mert én magam nem csinálok mézeskalács figurákat, bár gyönyörködöm más keze munkájában. 

 ha már daraboltam az uborkát.. ma beszéltünk róla, hogy mit lehet kezdeni, kiszúróformákkal, és pl. uborkával... 
 az összedarabolt saláta, az általam imádott ízkombinációt kapja: só, bors, oregano, pár csepp citromlé, egy mokkáskanál balzsamecet, és jó löttyintésnyi olíva ... nem érdekesek itt a martini szabályok, jó ez nemcsak keverve , de rázva is :) Ezzel a köret le is van tudva :)

 1 evőkanál forró olívára rádobtam a csirke csíkokat.... most azonnal keverni kéne, de akkor a fotó hol marad ... és meghintettem eredeti görög gyros fűszerrel. ( azt hiszem nemrégen már kifejtettem, a satnya egyen ízű árcentrikus minőségű, fűszer-utánzatokról alkotott véleményem...)
 így félkézzel libikókázok a serpenyőben, miközben a húsra fókuszálok...
 már csak a tálalás van hátra... borult a saláta a tányérra, nem sajnáltam :) :) megvan 150 g :) (meg a triplája)
 rátettem a csirke zömét, nem csak nekem van ünnepnapom ( csak csendesen mondom, az embernek akkor van ünnepe, amikor azt szeretné, ha akarja, ha éppen úgy látja :) )
 felvirágoztam a kamaszom tányérját.. jókedvemben :)
 tetszett neki, már toporgott.. "kiszedem a tiédet, csak add már ide" ..:)
 kicsi a rakás? :) :)
 tessék, vidd a falatot :) :)

Jó étvágyat kívánok!

Hozzávalók 2 személyre:

kb. 50 dkg csirkemell, vagy más szárnyas hús,
(akár csirkemell szél , az szaftosabb)
2 ek olívaolaj
só, bors, gyros fűszerkeverék

salátához:

1 kígyóuborka
2 paradicsom
2 húsos paprika
lila hagyma
adagonként 1-1 szelet feta sajt
só, bors, olívaolaj, balzsamecet, oregano, citromlé

Makarenát járt makréla....

Szálkásító menü: VI. 
......egyrészt kissé untam a csirkét, másrészt elvonszoltam magam a halasig, körülnéztem... és még mindig döbbenetes lazac árat találtam, pedig, azt már nagyon szeretnék... utálom a multikat, de ott azért más árú a helyzet.. na de majd a jövő héten... :D szóval rám nézett kissé merev , fagyos tekintettem egy halom makréla, utoljára azt hiszem Görögországban ettem, de csak azért- mert én kevésbé vagyok halas a tengerparton.. 100 polipkarra jut 100 kagyló és egy hal :) ... de odaláncoltam magam a makrélához... a tengeri halak, mégiscsak tengeri halak, egyetlen biztos dolog van velük, 10000%-hogy pocsolyaíze nincs. ...



kimondottan tetszett a makréla megjelenése.. felül sötétebb, cirmos, hasmánt ezüstös. Sok ismeretterjesztő filmet nézek, és elképzeltem kicsit "élőben" is. Mert az én makrélám fagyasztott. Nem titok, szokatlan,még a számomra is, hogy a hal teljes egészében az! 
Igen nagy bizalom kellett tehát hozzá, hogy magammal hozzam a konyhába. Áztattam már botot eleget, hogy tudjam. Bővebben itt olvashatsz a makréla tulajdonságairól.


... halacskámat, mint egy jó szamuráj, lefejeztem. Szerencsére fagyott állapota garantálta, hogy ez nem fájt neki, és feje nélkül is igazán jól fest. Persze ismerek pár igen jeles háziasszonyt, s konyhatündért, aki a nyers húshoz, vagy a halhoz nem nyúl nyersen.. nekem ezzel problémám nincs...és megértem, hogy távolságtartással állnak a dolgokhoz. Ők így is tökéletes háziasszonyok és házi tündérek maradnak :) 
nem mutatom a fejét, pedig jó fej, a makrélának FOGA van és NYELVE!! :)...a fogon nem lepődtem meg, csak a nyelven.... egy kis hal-anatómiai tanulmány után, nekiláttam kifilézni a halat.
 A hátán már gerincéig végigvágtam, aztán belülről kiszabadítottam a "borda- szálkákat". simán elhagyták, e remek áramvonalas haltestet. Aztán csak újra a háta felé fordultam, és levágtam a gerinc és borda közti csíkot, húsveszteség nélkül. a farka felé, már csak a készt kellett húzni, szépen siklott egész a végéig... ugyanezt elkövettem a hal másik felével is....
 íme két filé, és a gerinccsontja... maradt még benne pár az "áram"vonalnál (a valós kifejezés az OLDALVONAL!!! ) (de csak a bordarészen, azokat is kihúzgáltam.) 4-5 db oldalanként. Nem váltam meg viszont az ezüstös bőrétől sem, ropogósra sült, a halon... :)
 Közben új adag rizs készült.. rózsaszín rizs...:) Durell-nek rózsaszín galambjai voltak, én most színes rizsfőzésre adtam a fejem, ne már mindig petrezselymes... egy kis cékla ugrott be piritás után a rizsbe nyakig, félbevágva... ígéretesnek tűnt a dolog, a főzőlevet elnézve. CSAK a cékla-szkeptikusoknak mondom, a rizsnek NEM lett céklaíze. A színe halványabb lett a végén, mint vártam, de okulásul legközelebb szeletelem a céklát, hogy több festékanyagot adjon ki magából. Mert majdnem sikerült a varázslat, csak nagyon halvány... a céklákat reptettem a rizsből, amikor azt levettem a tűzről és félretettem önmagában párolódni, amúgy a rizsem ízesítése az eddig megismert klasszikus.
 amíg a rizs készül, és egy lábaskában párolódik simán sós lében pár rózsányi karfiol és brokkoli.... vajat sercegtettem egy serpenyőben... várva hogy a halak makarena makréla táncot járjanak végre...
 Gyengéd fűszerezés vagyon előírva.. izé, ja majdnem sikerült.. de megindult a borsőrlőm :) meg egy kis görög halfűszer keveréket hullajtottam, de csak a bőrtelen felére, és egy-egy csipet tengeri sót... bőrpirító 1 perc után forgattam egyet a halfiléken, kaptam 3 perc hevességet, majd újra a bőrükre fordultak még 2 percre. sem száraz nem lett, sem nyers nem maradt, bár nem kérdeztem Gordon Ramsey-t, fogtam és tálaláshoz láttam, mert éppen az ajtón belépett a kb. 30 percet itthon töltő kamaszom (igyekezvén táplálkozni, edzés előtt)
 Kamasz adag fűszeresen sütött makréla, kevés rizzsel, több karfiol-brokkoli rózsával :)
 a rizs nem lett látványosan rózsaszín, de nem adom fel :) :) annyi kilengést megengedtem, hogy minkét adag halat, meglocsoltam egy kanálnyi fűszeressé vált vajjal a serpenyőből...
 ízletesnek tűnik, és nem tűnik látványosan halnak így a tányéron... és megjegyzem, az íze sem mocsári :D :) :)
 az én adagom arányaiban eltérő csupán, nekem több a rizs, és kevesebb a karfiol, brokkoli.... :) és bár nem ettem mozdulatlanra magam, tökéletesen elegendő...
Nagyon kellemes halétel, nem száraz, nincs "büdös halszaga", már bocsánat a nyers kifejezésért sütés után,nem kell sokat filézni, azaz a szálkák nem zavaróak, akkor sem ha benne hagyjuk,de könnyű eltávolítani őket nyers és sült állapotban is.
Nos, neked is tálalhatok? :) :)
 

Jó étvágyat kívánok!
Hozzávalók 2 személyre:
1 db ~40 dkg-s makréla
3 dkg vaj
só, bors, hal-fűszerkeverék

köret:
1 csésze rizs
1 kis db cékla 
( most már tudom, mosva, de nem hámozva! én itt hibáztam,jelentős festékanyagtól megszabadítva)
só, bors, kakukkfű

köret II.
karfiol és brokkoli rózsák sós vízben párolva

2012. november 29., csütörtök

Szálkásító menüsor, jellemzően sportolóknak

az alap, hogy sportol a kamaszom, de ez már régóta nem titok. Az sem- mert boldogan kürtölöm világgá, hogy februárban képviseli országunkat kategóriájában a februári, Törökországban megrendezésre kerülő Kadet, junior, U21 Európa bajnokságon :) Így egy kicsit minden a felkészülése körül forog.... kaptunk egy szálkásító diéta alapot,5 tétel volt rajta, semmi konkrét, csak vezérelvek.

így próbálom összerakni, az étrendet...

a napi 5x étkezést nehéz úgy összehozni, hogy natúrszelet, saláta, köret legyen az ebéd, ha reggeltől estig nem látom... de dobozolunk... :) fogynak itthon a dobozok, meg a villák.... azaz utólag kiderül, nem fogynak, csak a konyhába nem jutnak sürgősséggel vissza... még jó hogy van mosogatógép... :D :D az nem húzza az orrát... na de ennyit a kamaszlélektanról... :)


az alapok:
1/ nincs tészta, krumpli, rizs módjával
2/ saláta van, cukor nélküli öntetekkel ( néha nagyobb mennyiségbe az egyensúly kedvéért kell- akkor legyen barna cukor, vagy egy kevés nem túl édes méz. Igen létezik: pl. a kakukkfűméz (görög), sokkal kevésbé édes, de aromás)
3/ sózni alig szabad, fűszerezni is óvatosan, azt is inkább zöld fűszerek
4/ kenyér helyett meghatározott mennyiségű puffasztott rizs szeletek
5/ szárnyashús, hal, túró-sajt - ez adja a fehérjét. ebből naponta majdnem fél kiló, az étkezésekre elosztva
+1 / napi 2-3 liter víz mindenképpen. nem szörp, nem gyümölcslé: VÍZ!

5 napos intenzíven betartott kúra után 2-3 naponta javasolt így étkezni, és a zsír át megy izomba, de természetesen mozogsz hozzá. ez nem a fogyókúráról szól. de arra is alkalmas, mert kezdetben lesz súlycsökkenés.. a felesleg elvész...aktív, napi több óra sporttal égethető 4-6000 kalória!! Ez persze a versenysportban igaz elsősorban..

és nem mellesleg sportolás abbahagyása után/átmeneti szüneteltetése alatt, így megoldható, hogy ne szaladjanak fel a kilók, hiszen az étkezés, a korábban megszokott mozgás-energiafelhasználáshoz van szokva...
néha pontosan betartom, néha variálok rajta, csak mert nagyjából én is ezt eszem... nem árt meg nekem sem :) de azért én "bűnözhetek" közben :)

többféle variáció fog felkerülni egy témára. Most a legutolsót adom, de hozom időrendben a többit is.. ide bele..

Ez az 5. variáció: natúr sült csirkefalatok, rizspufi-ágyon, avokádó krémmel :


Mert néha kell egy kis kitérő, meg át is kell számolni :) Dupla csirke.. a rizs pufítva... és máris egyensúlyban vagyunk az avokádó tápértékkel :) Hiszen az is zöldség is, köret is.. na jó persze, hogy meg lehet magyarázni, hiszen a csoki is(kakaó)babból van, szóval a csoki is növény.. korlátlanul fogyasztható

 puffasztott rizs alapok :) mire mondtam volna, rutinosan leseperte a csirkét a pufiról, és úgy kente meg a pufit avokádó krémmel, és máris két arcocskára lehetett hozzá beseperni a húsfalatokat...
 kitálalva :)
220 g natúr csirke (2 nagy csirke felső comb, bőr nélkül), 
2 szelet puffasztott rizs (sótlan, natúr),
 1 paradicsom,
 70g avokádó krém
és desszertnek 1 piros grapefruit bőréből kanalazva- kiforgatva cukor nélkül.

Jó szálkásodást mindenkinek :)

Árva avokádó....

Csirke van... megint... de azért nem jajgatok, ha már "unalomig űzött", akkor fel kell dobni valamivel. De mivel..? Lehetne ezzel is, meg azzal is.. viszont kipottyant az avokádó a markomba.. a földre igyekezett valami gravitáció nevű jelenség okán, de én ügyesebb voltam... ennyit a fizikai törvényekről.. le lehet győzni.. bocsi Newton :)


Jó érett avokádó (ki lehet fogni 100 Ft/db áron..persze ha nem sárgadinnyényi méretet akarsz) .. érdekes rajongás, mert szerencsétlen önmagában annyira semleges, hogy azt nem értem, ki jött rá, hogy fogyasztható... ám zsírtartalma jelentős, de nem rossz zsír.. jó zsír... olyan, amilyet lila hagyma alá pecsenyeszaft helyett nem kenünk.. de kedvelünk...
 oly könnyű kanállal beleharapni..... 
 kikanalaztam őket egy tálba :) aztán egy kicsi citromnak nekiestem kanállal, húsostól belefacsartam egy fél citromot.. a kanál jól jött, mert két szemtelen magot le kellett tartóztatni :) 
 két gerezd fokhagyma, présbe lett fogva, és egy egy harsány reccsenéssel átfurakodott az apró likacskákon... belesírva magát az avokádóba...aztán a jó, frissen őrölt borsot, tengeri sót hullajtottam könnyek helyett.. (hapci).... 
 és végül 1 kanál tejszínnel szelídítettem.. és 1 kávéskanál porcukorral húztam vissza keveset a citrom ízén... NEM BÁNTAM meg.. eszméletlenül kijöttek az ízek... .nekiestem villával... csak rusztikusan-- pürésítheted is, ha kedved úgy adja, de kellett nekem bele egy ici-pici rusztika...
 saját héjában kitálalva...
 

 így fest a mai avokádókrémem

  egy másik fotózási technikával, nem makróval.. távolabbról zoom-olva... ennyiben változnak a színek, mert photoshop-ot nem használok.. nekem így is tetszik... és hálás volt az alany, nem gőzölgött bele a képbe, az árnyéka is megmaradt, az meg egy külön előny, hogy nem is mozgott, meg kavarni sem kellett  :)

 szóval így fest az avokádó zöldje, szelídítve.. fűszerezve :)
 mutogatja magát, minden oldalról, úgy tűnik, hogy eredeti semlegességét színével és pózolással pótolja.... erről eszembe jutott egy bölcs ismerősöm nagy mondása: 
"A sors igazságos:
Akinek rossz a látása, annak jobb a hallása,
akinek rossz a hallása, annak jobb a szaglása,
akinek rövidebb az egyik lába, annak hosszabb a másik..."


 nem maradhat el a kóstoló sem :) fincsi sós kekszen felkínálva magát harapásra... kérése számomra parancs... bevégezte :) hmmmmmmm!! FINOM!! :)

Hozzávalók:
2 közepes avokádó
1/2 kis citrom
só, frissen őrölt bors szád íze szerint
1 kanál tejszín,
1 kávéskanál porcukor

2012. november 27., kedd

színes tészta........

mert rákattantam... itt az ötlet... bár, tanulságos a végén...nekem mindenképpen. Ezer okból. NEM BÁNTAM MEG!! viszont megígérem, hogy legközelebb csak akkor csinálom, ha van segítségem!!! :D ) Mert nem hagyott az ördög nyugodni, ha tetszik valami, hát tessék, csináljam is meg... Megcsináltam :))) SZÍNES TÉSZTÁK lesznek az asztalomon. Tudom, hogy De-vel nem kezdünk mondatot, de mégis, de mégsem-----hogy cifrázza az ..........akinek időből van rengeteg!!! :) a jó kis házi metélt oké :) az élvezet volt :)... színesben is.. több színben pláne.. :) az bingó! a PÖTTYÖZÉST is ki fogom próbálni, de azt nem most. 
  Köszönet a tisztatészta blognak, köszönet az külhoni házi színes tészta oldalnak, meg a pöttyösöknek, meg a csíkosoknak, anyámnak, apámnak, testvéreimnek, barátainak, és Nektek is köszönöm, akik elolvassátok... :) részletek lejjebb .. mint mindig :) :)
a világon sokan játszanak a színes tészták gondolatával. Én is. Igaz, jómagam még csak az egyszerűig (normál levestészta) jutottam. Régebben, és nem ma. Ma tervemben szerepel, tudom, még nem késő!
Én nem 
szeretem a mesterséges színeket, ételben különösen nem. Ott a paradicsom,sárgarépa,cékla, spenót,zöldborsó, kurkuma, sáfrány, - természetes színezékek. Tintahal tintához nehezebb hozzájutni,roppant dekoratív dolgokat lehet belőle csinálni. Bár még idegenkedem a fekete tészta gondolatától, annak ellenére, hogy rugalmasnak érzem magam. Meglátjuk meddig jutok :)
 


1, azaz 1 darab céklát megfőztem, enyhén sós vízben :) ezen nincs mit humorizálni, bár mindkét kezem zacskóban volt. úgy tisztítottam, daraboltam.

közben tésztát gyártottam ötvözve a hazai hagyományokat a külhoni recepttel.. mert tettem bele 2 ek olivát is. 25 dkg liszt, 2 egész tojás, fél tk só, meg a két ek olaj. és 2 ek víz. A céklásban nem volt víz, csak 2 ek, főtt céklapüré. kért is még lisztet egy keveset.

az első morzsolás után voltak kételyeim, de emlékszem mindenki igy kezdi... gyúrtam , gyúrmákoltam... összeállt :)

nem valami fényes.... még nem..

Még dobozban. Nagyikámé volt, anyus anyukájáé... anyus kölcsönadta. Vigyázok rá!... és közben hallom nagyim hangját, ahogy kuncog... :) Jó lesz az csak hajtsad :D

elfeleztem.. mert én lusta dög vagyok így a tésztagépet is bevetettem a dagasztásba. és nem bántam meg. vagy 10szer áttekertem a legtágabb beosztáson ( 1-es nálam), mindig összehajtottam, újra tekertem, majd a 10. ilyen után átgyúrtam, és nézd csak milyen fényes, szép a tészta :)


 Módszer megvan.. gyerünk tovább :) 
elkövettem azt a hibát, hogy összegyúrtam előre céklás tészta tésztáját is.
így kellett még hozzá adnom egy kis lisztet, hogy ne ragadjon, de végül is megdolgoztam érte..

kicsiit lassabban akart homogénné válni, de nem baj, a jó pap is holtig tanul, és az okos, meg nem követi el kétszer ugyanazt a hibát, legközelebb nem dolgozom előre :)


na végre.. teljesen homogén rózsaszín :) pedig nem vagyok egy Barbie, nem színem, de így, tésztában tetszik :)
kész a céklás- rózsaszín, meg a fehér (sárga) is :)
na akkor lássuk azt a csodacsíkot.
felvagdalás , egymásra tevés...de jópofa, vitt a lendület.
nem szabtam semmilyen méretre, csak úgy, ahogy esett, mert pusztán azt akartam látni, működik-e :)

felvágtam, igaz, elég bénán, de ez most nem gond, ez az első,a többi jobb lett :D :D
átnyújtottam, kaptam egy tészta bacon-t :d :D nini ez tetszik. na a dolog neheze most jött. Olyan ideges lettem, hogy fotózni is elfelejtettem... derelyevágóval négyzetekre osztottam, és összecsíptem a közepét :) igen, igen, farfalle, vagy masnitészta. .... itt most nagyot sóhajtottam...
Na ezt bántam meg. azaz mégsem, mert megint okultam. Ha túl cifrát akarsz, valami elvész. minimum az idő. valószínű ezért nem lettem cukrász. Itt nincs lendület, csak egy darabig. Ez nem a dolgos háziasszonyoknak van kitalálva, csak ünnepnapra. Vagy mókaképp. De lehet, hogy te több örömet találsz benne, mint én. Mert őszinte vagyok, és nem kamuzok.
a többivel egyszerűen kitoltam, kétoldalas tésztát csináltam. összefogtam egy rózsaszín, meg egy fehér tésztát, és 2-3szor áthajtottam 6-oson :) GYEREKJÁTÉK :) EZ TETSZIK :) :)
végül is azt az adagot végigcsináltam, de tényleg.. azon gondolkodtam , ilyet kap mindenki 10 dkg-t karácsonyra.. mert.. értékelje!! Ha lett volna még 12 órám, akkor a többit is igy csinálom... most ezt mondom, aztán ki tudja később hogyan gondolom, vagy ha lesz kezem mellett segítség, aki helyettem összecsipkedi... akkor oké.. :) akkor újra bevállalom :))) gyerekekkel kiváló móka lehet.. csípéshez jól jött a csípőfogó a szerszámosból, jól elmosva...
KOMOLY küzdés volt!!! ..nem tökéletes, nem drámaian sokkoló.. de beleadtam apait anyait.. :) ... sőt nagyanyait--- azért annyira nem rinyálok.. :) :) most hagyom száradni :)
aztán már csak a szélesmetélt aprítás volt hátra..
volt néhány keszekusza, sebaj... :) sőt egy kis rózsaszín cérnametélt is készült, mert egy kicsivel  ugye a rózsaszín tészta több lett :) :)


tészta természetes színezésének a módja:

egyéb csoda csíkos-pöttyös tészták itt is :)

home made színes tészták (angol nyelvű, 2009)

sok sikert Mindenkinek, egyszer egészen biztosan ki kell próbálni :) :)
ma már tudom, hogy lesz máskor is, hiszen szivárvány színekben lehet készíteni, és egy egy jó ki déli ebéden vagy vacsorán, egy  hatalmas adag házi színes tésztasaláta, mekkora buli már :)))